UE ne lasă „second-hand”-ul

UE ne lasă „second-hand”-ul
Deva – Începând cu 1 ianuarie, comercianţii de produse „second-hand” pot vinde din nou pantofi, lenjerie intimă, haine şi jucării pentru copii sub trei ani. Rigorile s-au înteţit, însă, în ceea ce priveşte etichetarea şi igiena acestor tipuri de articole.

Normele europene prevăd ca toate hainele uzate, pantofii sau jucăriile care merg la vânzare să fie curăţate, dezinfectate şi etichetate înainte de comercializare.

Comerciantul este obligat, după ce a dezinfectat produsul, să îl eticheteze, la fel ca pe orice produs nou, eticheta trebuind să cuprindă datele de identificare a producătorului sau importatorului, ţara de origine a produsului, compoziţia materialului sau instrucţiuni de întreţinere a produsului.

Etichetele de jucării vor trebui să conţină şi eventualele avertismente cu privire la siguranţa utilizării. Dacă producătorul articolului nu poate fi identificat, întreaga răspundere privind calitatea produsului va reveni importatorului, legislaţia identificându-l pe acesta cu producătorul.

Cât despre părerile cumpărătorilor cu privire la achiziţionarea unor perechi de încălţăminte sau de lenjerie intimă, deja uzate, acestea sunt împărţite. Unii cred că pantofii aduşi din străinătate, fie ei şi purtaţi, sunt de o calitate superioară celor noi din magazinele din oraş.

Alţii, însă, cred că acest gen de produse nu pot fi cumpărate la mâna a doua.
„Da, sunt de acord cu comercializarea acestor produse deoarece sunt pentru fiecare buzunar. Şi pot să vă garantez că e o calitate mai bună decât în magazinele cu încălţăminte nouă, deoarece sunt produse de dincolo. Şi nu se compară produsele din magazinele noastre cu cele de dincolo”, crede Cristian Bota.

„Păi, cumpărăm, pentru că sunt mai ieftini. Nu ştiu dacă sunt mai buni sau nu, dar e mai convenabil, pentru pensiile pe care le avem”, spune Maria Furdui.

Nu, pantofi şi lenjerie nu sunt de părere că ar trebui să se vândă la mâna a doua. Haine care sunt mai bune se pot folosi, dar pantofii şi lenjeria de corp, totuşi, nu se poate”, crede Elisabeta Huieţ.

Se vând ca pâinea caldă

Vânzătorii din acest tip de magazine spun că, de când au primit din nou încălţăminte, aceasta se vinde ca pâinea caldă. „Se cumpără. De când am adus din nou pantofi în magazin, s-au vândut foarte bine. Da, merge foarte bine acest gen de marfă şi cred că este un lucru bun că oamenii pot să-şi cumpere şi pantofi la un preţ mai acceptabil”, afirmă Doina Vantuc, comerciantă într-un magazin „second-hand”.

Majoritatea celor care cumpără haine sau încălţăminte din magazinele „second-hand” aleg această cale pentru că nu îşi permit haine noi. Produsele la mâna a doua se găsesc la preţuri de aproximativ zece ori mai mici decât cele noi. La fel şi alte produse uzate, precum mobila sau aparatele electrocasnice. Cel mai greu este, însă, cu frigiderul, care, spre deosebire de dulap, nu poate fi umplut cu mâncare la gura a doua.

Hannelore Acârnulesei0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !