UE nu vine doar cu veşti bune

Beius/Câmpani – „România a intrat pe un stadion pe care se aflau deja 25 de competitori, dar care se antrenaseră înainte”, a declarat ieri Cozmin Guşă, preşedintele PIN, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia demarării campaniei „În Europa, dar nu aşa” în judeţul Bihor.

Politicianul s-a deplasat ieri la Beius şi Câmpani pentru a discuta cu oamenii despre dezavantajele aderării ţării noastre la UE.
„Este ca şi cum aş merge eu să concurez cu Gabriela Szabo la proba de 3.000 de metri”, a declarat Guşă, făcând o alegorie la situaţia României în comparaţie cu celelalte membre ale UE. „Prin broşuri împărţite gratuit încercăm să le vorbim oamenilor despre posibilităţile României, dar şi despre dezavantajele în ceea ce priveşte ţara noastră. Românii vor face nişte descoperiri interesante, în sensul rău al cuvântului”, a spus Guşă.

Fără lapte şi vin
Preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN) a exemplificat spunând că printre dezavantajele aderării se numără faptul că în anul 2009 românii nu vor mai putea comercializa lapte decât dacă va fi muls în condiţii tehnologice complexe (mulgătoare automate, condiţii de vid etc.) şi că tehnologia este prea complexă pentru ca producătorii să se conformeze într-un timp atât de scurt. Guşă a mai menţionat că 110.000 hectare de viţă-de-vie vor trebui incendiate din cauză că agricultorii au cultivat soiuri hibride în loc de soiuri nobile, agreate de UE.
Cozmin Guşă a declarat că vinovaţi pentru slaba informare a cetăţenilor sunt politicienii şi că aderarea României la UE ar fi trebuit amânată cu cel puţin trei ani de zile.

Nici brânză şi cânepă
Itinerarul de astăzi al politicianului prin judetul Bihor intersectează localităţile Aleşd (Piaţa agroalimentară, ora 10:00), Avram Iancu (Primărie, ora 16:00) şi Tinca (Primărie, ora 19:00). În timpul întâlnirilor, oamenilor li se va împărţi gratuit „Ghidul românului în UE”, o broşură creată de PIN împreună cu grupul Independence Democracy din Parlamentul European.
În cele 50 de pagini ale broşurii se răspunde la unele întrebări precum „Ce este UE?”, „Care sunt problemele UE”, dar se aduce lumină şi în ceea ce priveşte fondurile disponibile pentru proiectele româneşti.
Guşă a declarat că informaţiile pe care le va aduna în timpul campaniei vor fi folosite în elaborarea programului cu care partidul său se va prezenta la alegerile euro-parlamentare din 2008.
Cu o seară înainte de a veni în Bihor, Cozmin Guşă a fost invitatul lui Robert Turcescu de la TV Realitatea, unde a vorbit pe aceeaşi temă, atacând şi perspectiva restricţiilor la vânzarea brânzei şi la cultivarea cânepii.

Bani de la UE
Singurul avantaj al fermierilor din direcţia UE sunt fondurile postaderare SAPARD, care pot fi contractate prin intermediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Bihor. Detalii despre procedura de accesare a banilor europeni pot fi aflate de la firme de consultanţă sau de la Direcţia Agricolă şi Dezvoltare Rurală Bihor.

Sebastian Kovacs

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase