UE nu vrea jocuri violente

UE nu vrea jocuri violente
Deva – Din această vară, copiii care nu au împlinit vârsta de 16 ani nu vor mai avea voie să cumpere din magazinele specializate jocuri video cu conţinut violent. Comisia Europeană vrea să introducă sancţiuni drastice comercianţilor care vor continua să le vândă micuţilor astfel de produse.

Oficialii de la Bruxelles au luat această măsură pentru a preîntâmpina tentaţia spre violenţă încă de la vârste fragede. Principalele jocuri care incită la un comportament neadecvat sunt cunoscute sub numele de shooter, jocuri în care un personaj imaginar înaintează înarmat până în dinţi împuşcând tot ce întâlneşte în cale.

Psihologii afirmă că există momente când o persoană care-şi pierde controlul acţionează instinctiv după modelul creat de jocuri. Comisia Europeană este încrezătoare în adoptarea acestor noi reguli, mai ales că până acum au primit sprijin din partea a opt state membre: Germania, Marea Britanie, Grecia, Italia, Ungaria, Finlanda, Franţa şi Spania.

Copiii care sunt privaţi acasă de jocuri violente îşi găsesc refugiul în cluburile de Internet. Conform declaraţiilor administratorilor unor astfel de cluburi, reiese că micuţii chiulesc de la şcoală pentru a-şi satisface hobby-ul sau achiziţionează noaptea pachetul pentru program prelungit care durează de la ora 22 până la 7 dimineaţa.

„Cei mai fideli clienţi sunt copiii care sunt atraşi de jocurile cu temă violentă, pornind de la shootere şi terminând cu jocurile de strategie. Vin în timpul orelor, iar uneori stau toată noaptea”, spune Marc C., administratorul unui club de Internet. Vânzătorii din magazinele de specialitate consideră măsura dorită de UE ca fiind binevenită pentru că în acest mod copiii sunt protejaţi de imagini pe care nu ar trebui să le vadă la vârsta lor.

„Eu cred că măsura interzicerii achiziţionării de jocuri violente de către copiii sub 16 ani e foarte bună, chiar dacă din acest motiv vânzările vor scădea. Jocurile cele mai cumpărate sunt tocmai cele vizate de UE ca fiind cu caracter violent. Se cumpără shootere, jocuri de strategie, cursele de maşini, dar şi acele jocuri care sunt create special pentru cei mici”, afirmă Adrian Bar.

Psihologii spun că violenţa este o cheie a succesului în jocurile video. „Din jocuri se învaţă comportamente agresive. Sexul şi violenţa sunt nevoi primare care trec prin creier. Imaginile se adresează direct encefalului care mai e denumit şi creierul animalic. Lumea reacţionează la sex şi violenţă, iar pentru cei care creează jocuri video cu aceste caracteristici cunosc cheia succesului. Din păcate, toate vârstele sunt afectate de aceste jocuri, nu doar copiii”, spune Dan Oltean, psiholog în cadrul IŞJ.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !