UE, principalul partener de comert

UE, principalul partener de comert
BUCURESTI – Comertul exterior a cunoscut în ultima perioadã o crestere semnificativã. Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statisticã (INS), în luna octombrie a acestui an, valoarea exporturilor a fost de 2247,7 milioane euro, cu 15,8% mai mare fatã de aceeasi lunã a anului trecut, si cu 1,9% mai mare fatã de luna septembrie 2006.

În ceea ce priveste importurile, asa cum ne-am obisnuit, valoarea acestora a fost mai mare decât cea a exporturilor, în luna octombrie 2006 atingând 3879,5 milioane euro. Este vorba de o valoare cu 26,0% mai mare fatã de luna octombrie 2005 si cu 14,7% mai mare fatã de luna septembrie 2006.

Exportãm masini

Primele zece luni ale lui 2006 au însemnat exporturi de 21349,5 milioane euro, înregistrându-se astfel o crestere cu 16%, fatã de perioada similarã a anului trecut. Au predominat exporturile de masini si dispozitive mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile. Acestea au devansat exporturile de articole de îmbrãcãminte confectionate din tesãturi, tricotate sau crosetate, materii textile, pentru prima datã dupã o perioadã foarte lungã de timp în care acestea din urmã au detinut primul loc.

De asemenea, exporturile cãtre statele Uniunii Europene au crescut cu 16,1%, fatã de primele zece luni ale lui 2005. Cel mai mare fan al produselor românesti s-a dovedit a fi Italia, valoarea exporturilor în aceastã tarã atingând 3899,9 milioane euro. Principalele tãri partenere la export sunt Germania, Turcia, Franta, Ungaria si Marea Britanie. În top 10 mai intrã si Bulgaria, Austria, SUA, Olanda si Spania. Din produsele exportate în intervalul 1 ianuarie 2006 – 31 octombrie 2006, 45,2% sunt bunuri care fuseserã importate temporar, în scopul prelucrãrii.

Mai putine confectii

În privinta importurilor, pânã în luna octombrie 2006, acestea au însumat

32589,6 milioane euro, cu 24,7% mai mult decât anul trecut. Se observã o scãdere a importurilor de îmbrãcãminte, confectii din tesãturi, tricotaje etc. Fatã de primele zece luni ale lui 2005, importurile din UE au crescut cu 24,5%. Peste 62% din totalul importurilor reprezintã produse din statele UE. Importãm în special din Germania, Italia, Federatia Rusã, Franta, Turcia, China, Austria, Kazahstan, Ungaria si Polonia. Peste 77% din acestea reprezintã importuri definitive.

Claudia Curta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase