UE reduce fumatul în baruri

UE reduce fumatul în baruri
Deva – Conform legislaţiei europene, patronii care nu respectă normele referitoare la fumatul în spaţiile publice închise pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 1000 şi 5000 de lei.

Reglementările în vigoare prevăd că în restaurante, baruri sau oricare alte locuri publice să nu se fumeze decât dacă sunt delimitate locuri special amenajate pentru consumatorii de tutun.

Patronii care vor să evite amenda din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului vor fi nevoiţi să facă o delimitare clară între locurile rezervate fumătorilor şi cele ale nefumătorilor. Localurile unde în zona nefumătorilor pătrunde fumul de tutun pot fi închise pe o perioadă de 30 de zile până la remedierea defecţiunilor.

Deva – Unii patroni din Deva nu se arată foarte încântaţi la ideea de a crea un spaţiu special amenajat pentru nefumători. Deşi oficialii Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor îi atenţionează pe patroni că respectarea drepturilor consumatorilor în acest domeniu va fi strict monitorizată, aceştia nu se arată prea intimidaţi de noua lege şi spun că nu se va rezolva nimic. „Cei care dau această lege sunt nişte imbecili. E o prostie să spui că în statele membre ale UE s-a aprobat deja o astfel de lege. Eu tocmai am venit din Belgia şi acolo nu e aşa. Poţi să fumezi în orice restaurant sau bar care nu are neapărat delimitată zona pentru fumători. În România nici un patron nu va fi de acord cu aşa ceva”, este de părere patronul unei firme, care a dorit să rămână anonim.

Tinerii sunt bucucroşi

La polul opus se situează consumatorii, care afirmă că noua lege care-i protejează pe nefumători e binevenită. Tinerii, cei mai fideli clienţi ai barurilor, sunt bucuroşi că, în sfârşit, nefumătorii sunt băgaţi în seamă.

„Ar fi foarte bine dacă patronii ar fi nevoiţi prin lege să creeze spaţii pentru nefumători. Fumatul pasiv este foarte dăunător, iar tinerii care sunt nevoiţi să inhaleze fumul altora sunt în mare pericol”, spune Daniela Delu, elevă la Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi” din Deva.

„Pentru mine ca nefumătoare măsura e foarte bună, dar sunt sigură că patronii de localuri nu vor fi prea încântaţi pentrucă riscă să-şi piardă foarte mulţi clienţi”, e de părere Mădălina Sinoi, elevă la acelaşi liceu.

ANPC desfăşoară în acest moment în ţară o vastă campanie de verificare a normelor legale referitoare la delimitarea spaţiului dintre consumatorii fumători si cei nefumători, conform legislaţiei europene.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !