UE şi maşinile second-hand

1Comentariu
UE şi maşinile second-hand
Bucureşti – Nici nu ne-am obişnuit bine cu idea taxei de înmatriculare la maşinile second-hand importate, că vremea ei s-ar putea apropia de apus foarte repede. Uniunea Europeană s-a apucat să facă ordine în domeniu, iar Polonia a fost prima care a aflat într-un mod nu tocmai plăcut că taxele de acest gen nu sunt agreate de comunitate.

UE a dat în judecată Polonia pentru condiţiile impuse la înmatricularea maşinilor second-hand. Următoarele pe listă au fost Finlanda şi Danemarca, care au probleme similare. Astfel, Polonia a ajuns la Curtea Europeană de Justiţie cu cazul înmatriculării maşinilor second-hand. La ei, condiţiile de înmatriculare erau chiar mai dure decât la noi.

Există nişte teste de drum, unde maşina trebuie să se încadreze în nişte parametri drastici. Iar în cazul maşinilor second-hand importate, pretenţiile sunt şi mai mari, iar taxele pe măsură. Comisia Europeană consideră că acest examen pentru maşini este complet inutil. Nu este nici justificat, nici necesar, nici proporţional cu obiectivele pretinse de autorităţile poloneze. Respectiv normele de poluare. Motiv pentru care Polonia a fost dată în judecată. Apoi a urmat Finlanda. Tot în problema taxei de înmatriculare la maşinile second-hand importate. Finlanda mai trebuie să explice şi regula conform căreia o persoană care locuieşte pe teritoriul ţării o perioadă limitată de timp este scutită de taxa de înmatriculare.

Executivul Uniunii a cerut şi Danemarcei să modifice prevederile referitoare la taxa de înmatriculare auto. La ei, suma impusă companiilor străine sau maşinilor comercializate în leasing este disproporţionată cu cea de înregistrare a vehiculului în ţară. Specialiştii de pe piaţa auto românească spun că asta urmează şi la noi. Taxa de primă înmatriculare a fost dealtfel numită şi taxa Tăriceanu – pentru că prim ministrul este implicat în afacerile cu maşini noi, iar un import liber de maşini second hand l-ar deranja la vânzări.

Antena 31Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor