UE vrea sa afle ce zic firmele despre solutionarea alternativa a litigiilor

De M. Hoster
UE vrea sa afle ce zic firmele despre solutionarea alternativa a litigiilor
Reprezentanţii mai multor întreprinderi mici şi mijlocii din Timişoara şi-au prezentat, miercuri, părerile referitor la posibilitatea introducerii unui cadrul legal unitare la nivel european care să apere aceste firme de eventualele probleme ce pot apărea în contractele semnate cu parteneri din alte ţări. Iar ca modalitate alternativă a eventualelor probleme ce ar putea apărea s-a discutat, în cadrul aceleiaşi întâlniri, despre arbitrajul comercial.

Uniunea Europeană doreşte să consulte mediul de afaceri de pe întregul continent înainte de a lua diferite decizii legate de comerţ. În această direcţie s-a înscris şi panel-ul organizat miercuri, la sediul central al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, prin intermediu Centrului Enterprise Europe Network. Intitulat „Consultare pentru IMM-uri privind soluţionarea alternativă  a litigiilor, Business to Businnes Alternative Dispute Resolution (B2B ADR)”, evenimentul se derulează  în cadrul Proiectului RO4Europe, finanţat de Comisia Europeană prin Programul de Competitivitate şi Inovare 2007–2013.

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în domeniul ajutorului acordat IMM-urilor pentru a beneficia de piaţa unică, acestea rămân în continuare prudente, din diferite motive, în ceea ce priveşte angajarea în activităţi transfrontaliere. Plăţile transfrontaliere sunt percepute adesea ca fiind costisitoare şi greoaie, la fel ca şi instrumentele disponibile pentru soluţionarea posibilelor conflicte.

Pentru a oferi o alternativă  eficientă la procedurile în instanţă mai costisitoare şi mai îndelungate, Comisia Europeană  a adoptat o propunere legislativă  de promovare a mecanismelor alternative de soluţionare a litigiilor (ADR), inclusiv dezvoltarea unui sistem de soluţionarea a litigiilor on-line la nivelul UE pentru tranzacţiile comerciale electronice (ODR), care vizează situaţiile B2B (business to business), am aflat de la Zeno Daniel Şuştac, mediator, expert internaţional pe mediere, arbitru internaţional, practician insolventă, copreşedinte al Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România şi al Uniunii Naţionale a Negociatorilor din România, membru în Consiliul de Mediere din România, cel care a condus dezbaterea.

Pentru a asigura adaptarea cadrului de reglementare la obiectivul urmărit, Comisia Europeană  examinează în prezent funcţionarea B2B ADR în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi doreşte prin organizarea de acţiuni de consultare a IMM-urilor cu privire la politicile Comisiei Europene să cunoască poziţia acestora vizavi de această alternativă de rezolvare a litigiilor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !