Uleiul devine un produs de lux

Uleiul devine un produs de lux
DEVA – Noul val de scumpiri din prima parte a semestrului va duce la creşterea preţului unui litru de ulei cu aproximativ 15%. În anul 2007 vânzările de ulei s-au dublat, deşi preţul acestuia a avut una dintre cele mai spectaculoase creşteri.

Majorarea este justificată de producători prin faptul că a existat o criză în ceea ce priveşte preţul seminţelor de floarea soarelui. În plus, 2007 a fost un an secetos, iar fabricile de procesare s-au orientat către importuri. Practic, s-a ajuns ca 20-30% din materia primă să fie adusă din import. Un litru de ulei era, la începutul anului 2007, de 2 lei, echivalentul unei sticle de apă minerală, iar acum preţul cel mai mic pentru o sticlă de ulei este de 4,5 lei. Producătorii nu sunt interesaţi să crească preţurile, dar politica hipermarketurilor impune ca acesta să fie cu 30% mai mare decât în fabrică. Uleiul autohton este mai scump decât cel din ţările din Uniunea Europeană, cu cel puţin 15%.


Pentru a vedea ce părere au devenii faţă de noul val de scumpiri, acum când în Parlament se discută scăderea TVA pentru produsele alimentare, Hunedoara Expres a făcut un sondaj de opinie printre cumpărători. Toţi cei intervievaţi consideră că puterea lor de cumpărare scade de la o zi la alta şi că situaţia se va înrăutăţi.


Syilagzi Vasile:
„La noi uleiul este dublu faţă de Occident. Acum vine postul Paştelui şi suntem nevoiţi să cumpărăm mai mult. Consumăm cam 4-5 litri pe lună, dar de sărbători consumul se dublează”.


Mili Rogociu:
„Din păcate toate preţurile cresc dar salariile nu. Am fost comerciant şi sunt sigură că aceştia vor gasi o portiţă pentru a menţine preţul actual, indiferent de ce se vorbeşte în parlament”.


Maria Popovici:
„Ce să mai zic! Vai de noi, mai ales că sunt şomeră. E din rău în mai rău. La vârsta mea şansele sunt mici să mă agajez şi viaţa e tot mai grea. Nu ştiu ce o să fac, o să consum mai puţin”.

Devenii preferă uleiul de floarea soarelui
Pe primul loc în preferinţele consumatorilor a fost uleiul de floarea-soarelui. Producţia internă de floarea-soarelui a fost în scădere, în 2007, cu 521.489 tone, fată de 1,6 milioane tone, în anul 2006. România are nevoie anual de circa 1,2 milioane de tone de floarea-soarelui pentru a-şi asigura necesarul de ulei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !