Ultima prescură a Nanei Veronica

6Comentarii
Ultima prescură a Nanei Veronica
Documentarul va fi difuzat în data de 25 decembrie, de la ora 18:00, pe TVR 2.

Bihorenii sunt invitaţi să urmărească un documentar antopologic, filmat într-un cătun din BălnacaGroşi (comuna Şuncuiuş). Filmul documentar are 52 de minute şi va fi difuzat în 25 decembrie, de la ora 18:00, pe TVR 2.

Documentarul antropologic este filmat aproape intergral într-un cătun al satului Bălnaca-Groşi, comuna Şuncuiuş, judeţul Bihor, avînd ca personaj central pe Nana Veronică, o bătrână aproape octogenară care vieţuieşte de una singură în gospodăria proprie, în plină pustietate. Păstrătoare a tradiţiilor arhaice, femeia de mult văduvă era aceea care a făcut prescura pentru biserica din satul Bălnaca vreo două decenii la rând. Acum, lipsită de puteri, nu se mai încumetă. Totuşi, pentru camera de filmare, va mai face odată acest lucru. Dar în cea ce o priveşte va fi cu siguranţă „ultima prescură”.

Viaţă solitară

Profitînd de ocazia înregistrării ritualului mistic al coacerii prescurilor şi paştilor pentru sărbătoarea Învierii Domnului, autorul documentarului, Tudor Chirilă, investighează în amănunţime întreg universul cotidian al bătrânei, alcătuind un tablou al vieţii solitare a acesteia, viaţă mânată de un singur major imbold: credinţa. Ideea operei este axată pe dispariţia dintre noi a ultimilor păstrători ai valorilor ancestrale ale poporului român prins în iureşul aneantizant al globalizării mondiale. Filmul a fost realizat în colaborare cu Asociaţia Culturală ECOART din Oradea şi a obţinut o menţiune UCIN 2010 pentru documentar de lung-metraj. Face parte dintr-o suită de documentare antropologice de lung-metraj de tip „cine-verité”, avînd ca ţintă valea Crişului Repede, suită iniţiată cu câţiva ani în urmă de regizorul Tudor Chirilă.

Pe 1 ianuarie 2011, tot pe TVR 2, se va difuza următorul episod al suitei – Casa din Munţi, avînd ca subiect construcţiile tradiţionale în stil coadă de rândunică. Ca proiect de viitor, cineastul este în tratative cu Direcţia pentru Patrimoniu Bihor pentru o super-producţie documentară ce urmează a fi realizată în colaborare despre folclorul arhaic al zonei.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor