Ultima șansă pentru a deveni mecanici auto

De Dan Birta
Service-urile auto au nevoie de mecanici auto şi tinichigii
Service-urile auto au nevoie de mecanici auto şi tinichigii - © Foto: R.S.
Elevii care se înscriu în învăţământul dual pentru mecanici auto şi tinichigii auto beneficiază de o bursă lunară de 400 de lei.

Elevii de clasa a VIII-a, care nu au fost repartizați la nici o instituţie de învăţământ mai au o şansă. Ei se pot înscrie în învăţământul profesional-dual pentru a învăţa meseriile de mecanic auto şi tinichigiu auto. Cele două meserii pot fi învățate în cadrul Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” și Colegiului Tehnic „Traian Vuia”.

Reprezentanții mediului de afaceri cred că învățământul dual este cel care îi va ajuta să-şi găsească angajaţii potriviţi. Pentru elevi, de asemenea, este varianta învăţării unei meserii care să le asigure un loc de muncă sigur după terminare şcolii. Mai mult, pe timpul şcolii beneficiază de o bursă lunară de 400 de lei: 200 de lei de la stat şi 200 de la agentul economic.

Mai sunt locuri

Într-o întâlnire care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la sediul Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB), reprezentanţii service-urilor auto şi-au reafiramt sprijinul pentru elevii care vor dori să urmeze cele două meserii.

„Avem solicitări din partea service-urilor auto pentru mecanici auto şi tinichigii. Pe lângă bursa de 200 de lei oferită de stat, agenţii economici oferă şi ei o bursă lunară de 200 de lei”, ne-a informat Dorin Culic, vicepreşedinte la Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB).

Avantajele acestor meserii sunt multiple. În primul rând, după terminarea şcolii, elevii vor fi angajaţi sigur, ei încheiind un contract cu agenţii economici unde efectuează practica. Astfel, ei vor fi obişnuiţi cu viitorul loc de muncă încă din timpul şcolii. Pe de altă parte, sunt meserii foarte bine plătite pentru cei care ajung să le practice.

„Trebuie ştiut faptul că un mecanic auto sau un tinichigiu nu mai este, ca pe vremuri, plin de ulei. Service-urile auto unde vor face practica elevii şi unde vor fi angajaţi ulterior sunt dotate cu aparatură modernă”, a subliniat Dorin Culic.

În periplurile pe care le-au făcut prin judeţ, reprezentanţii mediului de afaceri au ajuns la concluzia că elevii nu se îndreaptă spre aceste meserii din lipsă de informare. Pe de altă parte, există şi o influenţă a părinţilor şi a ceea ce văd la televizor. „Au văzut că s-au mărit salariile la bugetari, toţi vor să devină poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri etc.”, spune Radu Silaghi, directorul executiv al AFB.
Nu în ultimul rând, în timpul ciclului primar şi gimnazial elevii nu mai au ore de abilităţi practice, ca pe vremuri.

Sistemul dual

Şcoala în învăţământul dual durează trei ani, iar în anii doi şi trei mai bine de jumătate din ore sunt pentru practică. „Partea de dual îţi oferă practic şansa de a controla elevul. La şcoala profesională propriu zisă, agentul economic nu are această posibilitate”, precizează Dorin Culic.

„Noi, ca asociaţie, ne-am asumat rolul de a controla atât elevul, cât şi agentul economic. Ne dorim ca acel copil să facă practică, să respecte programul, să respecte angajatorul, dar şi invers. Vrem ca şi angajatorul să-l respecte pe copil, să-l pună la munca pentru care el se califică, să aibă grijă de el”, a explicat directorul AFB.

Până în prezent, circa 20 de agenţi economici membri AFB şi-au exprimat dorinţa de a se implica în învăţământul dual oferind burse şi loc de practică pentru elevii înscrişi pentru meseriile de mecanici auto şi tinichigii auto. Plus loc de muncă asigurat la terminarea şcolii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !