Ultimatum pentru agricultori

Ultimatum pentru agricultori
Deva – După scandalul din ianuarie, când ţaranii s-au văzut nevoiţi să iasă din pieţe deoarece produsele lor nu corespund noilor standarde europene, Guvernul a reuşit să obţină un răgaz de şase luni în care aceştia să-şi adapteze producţia conform reglementărilor impuse de U.E. 

Practic, pentru a continua sa-şi vândă marfa atât pe piaţa locală cât şi pe cea naţională ţăranii au la dispoziţie două variante. Prima ar fi asocierea şi construirea unor unităţi de procesare a materiei prime sau vânzarea acestora unor unităţi de procesare autorizată.

A doua variantă este să-şi înregistreze produsele ca tradiţionale. Problema esenţială însă rămâne. Şi anume, indiferent de varianta aleasă, este nevoie de bani. De aceea este greu de crezut că ceea ce nu s-a reuşit în aproape doi ani se ve rezolva în aceste şase luni. De aslfel, la această dată, ţăranii s-au împărţit în două tabere. Cei care sunt convinşi că principiul „merge şi aşa” va rămâne valabil şi cei care se luptă să rămână în „joc”.

Doar intenţii

Cu o pensie de 45 de lei, Iuliana Parduţ, de 59 de ani, din Măhăceni, judeţul Alba, susţine că vânzarea produselor agricole o ajută să supravieţuiască.

„Ei (U.E n.r) ne tot spun ce să facem. Da’ şi eu ridic din umeri şi-i întreb: Cu ce?” declară femeia. Elena Iene, de 57 de ani, este la curent cu noile schimbări ce vor avea loc, însă susţine că „dacă pe piaţă este aşa complicat să ne comercializăm marfa, o să ne mutăm în faţa porţii”.

„Va fi greu!”

Ioan Simion, directorul DADR Hunedoara, spune că va fi un an foarte greu pentru ţărani. „Dar oamenii trebuie să înţeleagă că aşa nu mai merge. Tocmai de aceea, începând cu 1 februarie, delegaţi ai direcţiei agricole se vor deplasa în comunele hunedorene unde vor face o nouă serie de informări. Trebuie bine înţeles că agricultorii care nu se vor supune noilor norme vor avea mari probleme. Vor apărea impozite mari pentru cei care nu-şi lucrează pământul, iar produsele nu vor mai intra în pieţe dacă nu au calitatea cerută. Principiul „merge şi aşa” nu mai este valabil”, a declarat Ioan Simion.

Manuela Hriţac
Mădălina Furca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !