Ultimatum pentru Crişul verde

21Comentarii
Ultimatum pentru Crişul verde
Ţăruşii bătuţi pentru pregătirea şantierului din lunca aflată între podurile Dacia şi Ferdinand aduce într-o ultimă fază disputa dintre protagoniştii campaniei „Lăsaţi Crişul Repede” şi autorităţile care susţin proiectul de amenajare prin betonare parţială a malului şi tăierea copacilor.

Astfel, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni” anunţă pentru azi, de la ora 10, o întâlnire cu ziariştii şi ecologiştii chiar acolo, pe malul Crişului.

                „Organizaţia noastră îşi exprimă încă odată consternarea pentru modul în care instituţiile statului plătite din bani publici încercă să manipuleze societatea civilă, în interese obscure, în vădită contradicţie cu interesul public. Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Cluj a emis acordul de mediu pentru proiectul „Amenajare râu Criş Repede- sector Oradea- subsector Pod Dacia- Pod Primărie” în data de 2 iulie a.c., a redactat un comunicat de informare pe data de 17 iulie şi l-a transmis abia pe data de 20 iulie dupa amiaza. Considerăm această procedură încă o dovadă de reacredinţă, o încercare de blocare a oricăror reacţii procedurale legale. Nu înţelegem cum se poate trece peste interesul public, respectiv voinţa exprimată clar a orădenilor, cum se poate nesocoti impactul major asupra mediului al acestei lucrări şi mai ales cum se pot cheltui inutil sume de la bugetul public pentru o lucrare inutilă care are la bază o justificare frauduloasă. Această investiţie este clar o lucrare cu dedicaţie care ascunde interese financiare obscure, altfel nu se explică ardoarea cu care a fost promovată. Este strigător la cer că într-un stat european se promovează proiecte depăşite şi tehnic şi conceptual- lucru dovedit de organizaţia noastră dar nesocotit de autorităţi. Atâta timp cât ţara noastră are probleme de infrastructură majore- lipsa apei curente şi a canalizării în localităţi, lipsa depozitelor şi staţiilor ecologice de transfer deşeuri, drumuri nemodernizate şi nesigure, ş.a. precum şi probleme de mediu majore- lipsa perdelelor forestiere, defrişările ilegale, incendierea terenurilor, infestarea pânzei de apă freatică etc. ni se pare o sfidare a interesului comun de bunăstare publică orice fel de proiecte nejustificate şi ţinute în mod deliberat departe de ochii societăţii civile.

                Centrul Regional de Supraveghere Ecologică îşi rezervă dreptul de a ataca în instanţă acordul de mediu emis de ARPM Cluj pe de o parte şi de a cere despăgubiri persoanelor fizice şi juridice care atentează la şi aşa fragilele habitate de luncă urbane, aducând prejudicii majore acestora din punct de vedere peisagistic, al sănătăţii şi al biocenozei prin realizarea acestui proiect nejustificat şi inutil.”, arată preşedintele CRSE, Mihai V. Togor

Mai multe amănunte se pot găsi şi pe site-ul www.oradeaverde.ro

Cristian Horgoş21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor