Ultimatum pentru Radu Ţîrle

4Comentarii
Ultimatum pentru Radu Ţîrle
ORADEA – Relaţia încordată dintre europarlamentarul PD Radu Ţîrle şi filiala judeţeană a partidului său e de notorietate.

Vineri s-a consumat ultimul episod. Senatorul Ţîrle a primit un ultimatum din partea Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al PD Bihor, for în cadrul căruia ocupă funcţia de vicepreşedinte, pentru a-şi clarifica poziţia faţă de partid. Ţîrle s-a distanţat tot mai mult faţă de filiala judeţeană a PD, după ce colegii săi au refuzat, la începutul anului, să-l susţină pentru încă un mandat în Parlamentul European. „Domnul Ţîrle a lipsit consecutiv la zece şedinţe ale BPJ.

Iar dacă nici această minimă condiţie nu o îndeplineşte, ce să mai vorbim despre celelalte atribuţii?! Nici la penultima şedinţă n-a venit, iar acum i-am făcut invitaţie scrisă, ne-a declarat ieri Ionela Bruchental-Pop, şi ea vicepreşedinte a BPJ. A fost întrebat dacă consideră că poate să facă faţă de acum înainte funcţiei sale în partid. I-am precizat domnului Ţîrle că, din punctul nostru de vedere, nu se pune problema excluderii din partid, ci strict pe funcţie şi pe atribuţii. A rămas să-şi facă o evaluare şi să dea un răspuns dacă îşi poate reveni ca şi conduită în cadrul partidului, săptămâna aceasta cel mai probabil. Noi nu avem nimic cu persoana lui”. Petru Filip, preşedintele PD Bihor, a fost cel care a condus discuţiile, poziţia sa fiind similară cu cea a deputatei Ionela Bruchental.

Prieten cu „inamicii”

Datorită influenţei sale în rândul comunităţii penticostale din România, Ţîrle a fost propus şi acceptat pe prima poziţie a listei PD Bihor pentru Bihor, la alegerile din toamna lui 2004. Ales senator în Parlamentul României, Ţîrle a fost apoi propulsat ca euroobservator şi, de la 1 ianuarie a.c., euro-deputat în Parlamentul European. Însă relaţia lui Ţîrle cu Petru Filip şi compania s-a deteriorat mereu, şi pe fondul unei relaţii de amiciţie între parlamentar şi fostul prefect, Ilie Bolojan, cel alături de care a organizat mai multe excursii în Statele Unite pentru demnitarii bihoreni.

Chiar dacă Ţîrle i-a dus în SUA atât pe Filip, cât şi pe Seremi, alături de alţi primari şi şefi PD, nu a fost de ajuns. Implicarea lui Ţîrle în activităţile de partid a lăsat de dorit pe de o parte, iar pe de altă parte relaţia senatorului cu Bolojan a fost considerată probabil ca fiind prea cordială de către vârfurile PD Bihor. Un Bolojan care nu s-a avut bine niciodată cu Filip, dovadă contencioasele administrative dintre Prefectură şi Primărie, provocate de către fostul prefect liberal…

Mai mult decât atât, s-a zvonit şi despre o apropiere între Ţîrle şi fraţii Micula, tot pe placa turnantă numită PNL Bihor. La un moment dat se vorbea în mediile politice despre o dezertare din PD şi înrolarea lui Ţîrle în PNL. Probabil că doar obligaţia depunerii declaraţiei de apartenenţă politică şi spectrul pierderii mandatului l-au ţinut pe Radu Ţîrle în PD.

Distanţarea lui Ţîrle a fost sancţionată dur de către pedişti, iar la începutul acestui an colegii din BPJ au refuzat să-l susţină pe senator în cursa sa pentru încă un mandat de europarlamentar, mai cu seamă că şi Filip ţintea Bruxelles-ul. Au urmat declaraţii belicoase din partea lui Ţîrle la adresa liderilor PD Bihor. Promotor al moralei creştine, Ţîrle se arăta incompatibil cu tipul de politician pe care îl promovează Filip şi colaboratorii săi. Ţîrle, la începutul acestui an: „Despre domnul Bolojan pot spune cu siguranţă că este un om de onoare. Domnii Filip şi Kiss? Nu-i cunosc îndeajuns, deci nu pot spune acelaşi lucru…”

Călin Corpaş

 

Taguri:


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor