Ultimele şapte cuvinte ale lui Hristos

De Crina Dobocan
Valentin Doni, la pupitrul dirijoral
Valentin Doni, la pupitrul dirijoral
Piesa de rezistenţă a concertului de joi al Filarmonicii de Stat din Oradea este oratoriul ,,Ultimele şapte cuvinte ale lui Hristos’’.

Orchestra simfonică a Filarmonicii din Oradea le pregătește melomanilor un program deosebit pentru concertul de joi, 28 aprilie. Programul va debuta cu ,,Concertul pentru două violoncele și orchestră în Do major’’, de Georg Friedrich Händel. A doua lucrare este,, Kol Nidrei pentru violoncel și orchestră, op. 47’’, de Max Bruch, compusă în 1880 și dedicată lui Robert HausmanPublicul prezent va pute audia, de asemenea, ,,Rondo pentru violoncel și orchestră în sol minor’’, op. 94 de Antonín Dvořák, lucrare compusă în anul 1891.

Concertul se va încheia cu oratoriul ,,Ultimele şapte cuvinte ale lui Hristos’’ – pentru soliști, cor și orchestră, de Joseph Haydn.

,,Compoziţia lui Haydn cuprinde şapte meditaţii muzicale pe tema ultimelor cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos pe Cruce. Lucrarea a fost compusă iniţial de Haydn pentru orchestră, în 1787. Compoziţia a fost solicitată de o biserică spaniolă, pentru slujba din Vinerea Mare, zi de maximă importanţă în cadrul Săptămânii Patimilor, care se va încheia cu Paştele, sărbătorit duminică de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici. Ulterior Haydn a transcris lucrarea, astfel luând naștere versiunea oratoriului prezentat în primă audiție în anul 1796’’, a explicat dirijorul Valentin Doni, cel care va conduce orchestra în seara de joi.

Părțile solistice din oratoriu vor fi interpretate de soprana Fülöp Tímea (Opera Maghiară Cluj), altista Ramona Hașaș Pataki, tenorul Nicolae Bejan și basul Tasnádi Ferencz, membri ai Corului Filarmonicii. Lucrarea concepută pentru cvartet de solişti vocali, cor mixt şi orchestră va fi interpretată cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt.

Solişti

Valentin Doni este un muzician complex, cunoscut în triplă ipostază: de dirijor, compozitor şi interpret. Invitat în concert este Marin Cazacu, solist concertist al Filarmonicii „George Enescu”. Un alt solist invitat, Ștefan Cazacu, născut în anul 1994, şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu. În prezent este student în anul lV la Universitatea Națională de Muzică din Bucuresti, la clasa profesorului Răzvan Suma.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !