Ultimul concert al stagiunii la Filarmonică

De Camelia Busu
Ultimul concert al stagiunii la Filarmonică
© FOTO: FAN
Filarmonica orădeană a pregătit un program vesel, luminos, de Rossini, Vivaldi, Popp, Verdi şi Mendelssohn-Bartholdy.

În ultimul concert al stagiunii, Filarmonica orădeană oferă spre audiere patru lucrări de mare frumusețe. La pupitrul dirijoral se va afla poloneza Marta Gardolinska, care şi-a efectuat studiile la Universitatea de Muzică „Frédéric Chopin” din Varșovia, la Universitatea de Muzică și Arte din Viena și la Școala de Dirijat „Pierre Monteux” din Maine, Statele Unite. În prezent deține postul de dirijor la Orchestra Simfonică din Bournemouth, Marea Britanie.

Prima lucrare din cocert va fi uvertura „Coţofana hoaţă” de Gioachino Rossini. Uvertura are un caracter luminos, plin de umor şi temperament de bun-gust, totul fiind condus spre final prin gradaţia tipic rossiniană. Se va continua cu Concertul pentru piccolo și orchestră de coarde în Do major, RV 443. de Antonio Vivalidi şi Wilhelm Popp. Autorul acestei Fantezii, W. Popp, a fost un compozitor, pianist și flautist german, care a compus peste 600 de lucrări, multe dintre ele fiind destinate flautului. Orchestraţia îi aparţine invitatului serii, flautistul Matei Ioachimescu, unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale. Acesta a fost numit în 2013 „Ambasador al integrării” de către Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale.

Seara se va încheia cu Simfonia a IV-a „Italiana” în La major, op. 90, de Felix Mendelssohn-Bartholdy. „Mendelssohn, reprezentant al romantismului german timpuriu, la vârsta de 22 de ani a beneficiat de o călătorie de studii în Italia. Impresiile călătoriei le-a transpus în muzică prin aşa-numita Simfonie „Italiana”, concepută într-o atmosferă armonioasă, plină de elan şi luminozitate”, a precizat directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !