Un acoperis pentru copiii strazii

Un acoperis pentru copiii strazii
Motiv de bucurie pentru copiii străzii. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor a inaugurat, joi, un nou centru social.

Este vorba de adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii. Centrul a fost construit cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Valoarea proiectului este de 340.800 de euro.

Adăpostul de zi şi de noapte pentru copiii străzii este un serviciu de tip rezidenţial, aflat în subordinea DGASPC Bihor, a cărui misiune este de a asigura găzduire şi îngrijire de bază pe termen scurt, precum şi alte activităţi şi/sau acces la serviciile necesare în scopul reintegrării în familie sau luării unei măsuri de protecţie corespunzătoare.

„Adăpostul de zi şi de noapte pentru copii străzii are rolul de a furniza şi asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată la găzduire, hrănire, îngrijire, educaţie şi pregătire în vederea reintegrării familiale şi sociale sau luării unei măsuri de protecţie corespunzătoare. O altă atribuţie a centrului este evaluarea şi supravegherea stării de sănătate, asistenţă medicală, consiliere psihologică, juridică etc.”, a spus Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al DGASPC Bihor.

Potrivit acestuia, centrul va răspunde nevoilor sociale a unui număr de 15 beneficiari din Bihor şi din alte judeţe. Selectarea beneficiarilor se va realiza în conformitate cu prevederile Ordinului 132/2005 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind serviciile destinate protecţiei copiilor străzii.

Coordonatorii centrului vor încerca să identifice cauzele care generează fenomenul „copiii străzii” şi în acest fel să atenueze efectele vieţii în stradă. Un alt obiectiv al centrului este reducerea şi combaterea excluziunii sociale şi creşterea incluziunii sociale a copiilor şi tinerilor străzii sau aflaţi în situaţii de criză. În cadrul centrului se va încerca reintegrarea în şcoală, socială şi profesională a copiilor.

Dotări

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor va oferi suportul necesar – financiar, tehnic şi resurse umane – continuării activităţilor din cadrul proiectului şi după încetarea finanţării acestora. Destinaţia clădirii construite pentru furnizarea de servicii sociale se va menţine pentru o perioadă de 10 ani de la darea în funcţiune.

Suprafaţa utilă a centrului este de 353,3 metri pătraţi. Acesta este dotat cu cinci dormitoare cu trei paturi, două izolatoare cu două paturi, un spaţiu pentru activităţi zilnice, sală de mese, camera de vizită, spaţiu pentru spălătorie, depozit rufe, depozit materiale igienico-sanitare, vestiare pentru personal, cabinet medical, birou consiliere, birou personal, spaţiu tehnic, grupuri sanitare etc.

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !