„Un act medical nu trebuie condiţionat de mici atenţii"

1Comentariu
„Un act medical nu trebuie condiţionat de mici atenţii"
DEVA – După 27 de ani de activitate ca medic, directorul Direcţiei de Sănătate publică Hunedoara, Dan Magheru se consideră un om împlinit atât profesional cât şi familial.

Deşi a absolvit liceul Decebal într-o clasă specială de matematică, iar la vremea aceea Politehnica era în topul preferinţelor, Dan Magheru a fost singurul din clasă care a urmat Facultatea de Medicină.

R.: Cum aţi cataloga situaţia actuală din sistemul sanitar ?
Dan Magheru: Pot să afirm că, după 50 de ani, în sistemul sanitar are loc întradevăr o reformă. Este adevărat că vine după 18 ani de aşteptări şi promisiuni. Dar, de mai bine de doi ani se vede clar o preocupare pentru starea de sănătate a populaţiei.

R.: Ce credeţi despre programul iniţiat de Ministerul Sănătăţii, referitor la analizele anuale gratuite ?
Dan Magheru: Este un program ale căror roade se vor vedea după centralizarea tuturor datelor. Important este că acest program încercă să demonstreze că un control periodic poate duce la depistarea unor boli în fază incipientă. Acest fapt va da mai multe şanse bolnavului în tratarea lui, îl va scuti de disconfortul creeat de spitale şi nu în ultimul rând de suferinţa unei boli care nedepistată la timp poate creea mari probleme pacientului.

R: Au existat cazuri de medici sau asistente din judeţ care au plecat în altă ţară pentru a lucra acolo ?

Dan Magheru: Au fost cazuri dar numai de asistente. Pentru spitale a fost o pierdere cu toate că au fost înlocuite de altele care au venit de pe băncile şcolilor. Nu este uşor să începi să formezi o nouă asistentă în locul celei care a plecat şi care ştia ceea ce are de făcut.

R: Ce părere aveţi despre legalizarea „atenţiilor” oferite medicilor de către pacienţi?

Dan Magheru: Nici un act medical nu are voie să fie condiţionat de primirea unor atenţii din partea pacienţilor. Faptul că medicii nu au salarii corespunzătoare nu îndreptăţeşte pe nici unul dintre aceştia să ceară pacienţilor bani sau alte atenţii.

R: Este normal ca un bolnav internat într-un spital să-şi cumpere medicamentele necesare?

Dan Magheru: Cred că aceste cazuri sunt singulare şi nu am cunoştiinţă de aşa ceva. Un bolnav care este internat trebuie să beneficieze de tratament integral şi gratuit.

R: Aţi afirmat că, de doi ani, aţi simţit întradevăr că se acordă o atenţie sporită sistemului sanitar. Pe ce vă bazaţi când faceţi această afirmaţie ?

Este pentru prima dată, după zeci de ani, când întradevăr au venit bani de la Ministerul Sănătăţii pentru modernizare, construire de spaţii noi sau renovări de spaţii. Anul trecut am reuşit în urma unor programe să obţin suma de 100 de miliarde lei vechi pentru achiziţionarea de aparatură medicală nouă pentru toate spitalele din judeţ. Anul acesta spitalul din Deva va primi 55 de ambulanţe noi, 18 au sosit iar pentru restul există un contract ferm care se va finaliza până la sfârşitul anului. Din luna martie se va derula un program prin Banca Mondială pentru modernizarea tuturor secţiilor de maternitate a spitalelor din judeţ.

 

Iulian Stroia1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor