Un american din Colorado, urgentist în ţara lui, descrie Ambulanţa Oradea

De Otilia Șandor
4Comentarii
Un american din Colorado, urgentist în ţara lui, descrie Ambulanţa Oradea
American despre SAJ Bihor: „Aveţi echipe fantastice, care lucrează într-un sistem care vă face munca grea”.

Este poliţist, pompier şi technician medical de urgenţă (EMT – emergency medical technician). Andrew (Andy) Scott are 51 de ani şi acum 11 ani a cunoscut familia orădeanului Marius Florea. S-au împrietenit, iar de o săptămână a venit în excursie la Oradea.

Cum este un om de acţiune, Andy nu poate sta departe de munca de salvator şi cum Marius Florea este voluntar la Ambulanţa Oradea, s-a decis să-l însoţească şi să ajute echipajele de urgenţă de la noi, până în sâmbătă, 13 mai, când se va întoarce în Colorado. Conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor a aprobat ca Andy să meargă pe maşinile de urgenţă şi să vadă sistemul nostru prespitalicesc.

Diferenţe şi asemănări

Andy lucrează de 13 ani în sistemele de urgenţă şi de doi ani ca Deputy Marshal, la Marshal’s Departament din DeBeque şi, spre deosebire de noi, trebuie să parcurgă distanţe lungi pentru a ajunge cu pacienţii la spital. De la sediul locului său de muncă sunt 20 mile (45 km). În plus, pe maşinile lor de urgenţă nu există „o Laura”, spune el foarte plastic, referindu-se la faptul că aici însoţeşte echipajul C cu reputatul medic Laura Boţcău şi că la ei nu sunt medici deloc.

8police-colorado

„Nu folosim medici. Pe partea medicală, Andy asistă paramedicii, fiind deci cu pregătire mai mică decât aceştia, dar execută câteva proceduri (BLS – Basic Life Support – manevre de resuscitare cu mâinile goale, poate administra anumită medicaţie, execută ALS – Advanced Life Support – manevre avansate de resuscitare, intubează şi acordă ajutor la persoane cu traumă ). Pe scara pregătirii, la Fire Department sunt „EMT”, paramedicii pentru intervenţii critice şi asistenţii. Într-un echipaj sunt circa 2 EMT şi cel puţin un paramedic şi eventual un asistent.

20170508_111732

Spune că îi place job-ul fiindcă fiecare zi e diferită şi faptul că poate fi orice (poliţist, pompier, tehnician medical de urgenţă) face meseria lui unică. „Acum pot vâna infractori, altădată pot scoate oameni din foc, altădată să salvez oameni cu probleme de sănătate”.

Detestă drumurile lungi până la spital, dar şi fişele pe care trebuie să le completeze electronic. Spre deosebire de noi, doar în staţia lor sunt trei elicoptere şi alte mijloace de transport diferite. Maşinile de ambulanţă sunt mult mai spaţioase ca ale noastre, dar nu sunt dotate cu atâta medicaţie ca cele de la Oradea (asta în pofida faptului că medicaţia pe maşinile de urgenţă s-a redus mult în ultima vreme).

8andy

Uniforma lui este una extrem de practică, pentru a se putea echipa în câteva secunde. Până şi cămaşa de uniformă se încheie cu fermoar ca să fie mult mai uşor de îmbrăcat.

Echipe fantastice la SAJ Bihor

Ca ordine a jobului său, Andy este întâi poliţist de ordine publică, face şi investigaţii şi se ocupă de cazuri de crime. Ca pompier, Andy merge să stingă incendii, iar în cadrul Departamentului de Incendii şi Ambulanţă este voluntar şi merge la cazuri similare cu cele de la Ambulanţa Oradea.

20170508_111721

Se confruntă des cu cazuri de accidente, pe autostradă. De reţinut că toate calificările sunt obţinute in urma unui curs şi după un concurs la nivel naţional pentru ca absolvenţii să aibă aceeaşi pregătire cu cea a profesioniştilor. Spune că are o părere simplă despre SAJ Bihor: „Aveţi echipe fantastice, care lucrează într-un sistem medical ce vă face munca grea”.

Lui Andy îi plac mult excursiile şi adoră să călătorească prin lume. Este foarte jovial şi s-a împrietenit pe loc cu colegii de la Ambulanţa Oradea, pe care îi apreciază fiindcă sunt profesionişti, umani, prietenoşi şi pozitivi.

Carte de vizită

Data naşterii: 11 decembrie 1966

Domiciliu: Grand Junction, Colorado

Loc de muncă: Marshal’s Department din DeBeque4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor