,,Un an de guvernare PSD – ALDE, un an pierdut pentru România’’

De Crina Dobocan
10Comentarii
Parlamentarii bihoreni au prezentat ,,Cartea neagră a guvernării PSD – ALDE’’
Parlamentarii bihoreni au prezentat ,,Cartea neagră a guvernării PSD – ALDE’’
Afirmaţia aparţine senatorului Gavrilă Ghilea, care a prezentat, vineri, la sediul PNL Bihor, într-o conferinţă de presă, o analiză a activităţii Guvernului PSD-ALDE din 2017.

Senatorul PNL Bihor, Gavrilă Ghilea, împreună cu deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa, au prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă activitatea Guvernului PSD – ALDE din 2017. Cei trei parlamentari bihoreni au afirmat că această activitate a fost realizată de Comisiile de specialitate ale Partidului Naţional Liberal şi inclusă într-o carte, intitulată ,,Cartea neagră a guvernării PSD-ALDE’’.

Ghilea, Cherecheş şi Cupşa au arătat că din cele 724 de măsuri asumate de Guvernul PSD – ALDE, coaliţia majoritară a îndeplinit complet doar 33.

27398033_1823951354346355_870931967_o

Această analiză făcută de Comisiile de specialitate ale PNL demonstrează, în opinia reprezentanţilor PNL, eşecul coaliţiei de guvernare, atât în ceea ce priveşte îndeplinirea principalelor promisiuni electorale pe termen scurt, cât şi în implementarea unor noi politici publice.

,,Din păcate pentru ţara noastră, într-un singur an, guvernarea PSD-ALDE a atins contra-performanţa să distrugă toate perspectivele pozitive şi să transforme administrarea ţării dintr-un automobil al cărui motor pornea la prima cheie, într-un <<trabant>> cu doar două viteze de dezvoltare: încet şi foarte încet, condusă fără direcţie, haotic, când de la partid, când de la Guvern. Coaliţia PSD-ALDE a câştigat alegerile din 2016 cu un program de guvernare care promitea românilor un nivel de trai mai bun prin majorarea salariilor şi pensiilor, şi în acelaşi timp, o reducere semnificativă a texelor şi impozitelor. După un an, cei care au îndrăznit să creadă în aceste promisiuni au constatat că cele mai multe dintre acestea nu au fost onorate, ba chiar au fost adoptate măsuri contrare programului de guvernare anunţat. Creşterea salariilor şi a pensiilor s-a dovedit iluzorie, fiind erodată de inflaţie şi de un cost al vieţii mult mai scump. În unele sectoare din economia privată, salariile au ajuns chiar să scadă ca urmare a politicilor fiscale adoptate de guvernul PSD-ALDE’’, a arătat Gavrilă Ghilea.

 

Acesta a precizat că, promisiunea unei fiscalităţi mai reduse s-a transformat, în anul care a trecut, într-un experiment economic ,,pe viu’’, pe seama companiilor şi a contribuabililor oneşti din această ţară, care au fost obligaţi să plătească noi taxe şi impozite, cu încălcarea principiilor de predictibilitate şi stabilitate fiscală prevăzute de lege.

Avertismente europene

,,Într-un singur an de la preluarea puterii, haosul fiscal a dus la scăderea încasărilor şi la reducerea investiţiilor private din economie cu aproape 20%. Mai grav, politicile populiste de creştere a cheltuielilor sociale, a celor cu salariile şi cu pensiile, au fost însoţite de abandonarea investiţiilor publice care au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Această combinaţie nefericită de politici guvernamentale eronate a determinat accentuarea unor dezechilibre bugetare şi economice care au atras avertismente din partea instituţiilor europene’’, a atras atenţia Ghilea.

27394100_1823951527679671_199049893_o

El a mai arătat şi că încadrarea în ţinta de deficit bugetar de maximum 3% din PIB s-a realizat cu preţul sacrificării aceloraşi investiţii publice la care a mai făcut referire, precum şi a profiturilor companiilor naţionale în lipsa obţinerii de finanţare din fonduri europene.

Deficit de un miliard/lună

Pe de altă parte, Ghilea a afirmat că majorarea cheltuielilor sociale, prin creşterea salariului minim şi a unor salarii din sectorul public a dus la o creştere economică bazată pe consum şi a stimulat creşterea importurilor, fapt care a determinat un deficit al balanţei comerciale fără precedent de un miliard de euro pe lună.

,,Creşterea consumului şi a importurilor ca urmare a politicilor populiste de majorare a cheltuielilor sociale a creat o presiune inflaţionistă care a dus la cele mai mari scumpiri din ultimii cinci ani. În plan economic, Guvernul PSD-ALDE a ratat cel mai favorabil moment economic din istoria recentă a României. Nivelul de trai al românilor este mai costisitor, iar majorările salariale şi de pensii s-au transformat în preţuri, facturi şi rate mai mari’’, a punctat senatorul bihorean.

În opinia sa şi a colegilor săi, anul 2017 a fost pierdut şi pentru reforma administraţiei publice, neînregistrânsu-se nicio măsură semnificativă care să demonstreze o direcţie coerentă de acţiune a alianţei de guvernare în acest domeniu.

,,Anul 2017 este anul de minim istoric al investiţiilor publice în transporturi, cu efect în contracţia puternică a întregului sector de construcţii. Marile proiecte de construcţie de autostrăzi au fost abandonate, iar propunerea PNL de finanţare cu prioritate a Autostrăzilor Unirii (Sibiu – Piteşti, respectiv Iaşi – Târgu Mureş) a fost respinsă în Parlament la votul pentru Legea bugetului de stat din 2018’’, a conchis Gavrilă Ghilea.

Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa au arătat în cifre, citând din cele 226 de pagini ale ,,Cărţii negre a guvernării PSD-ALDE’’, eşecurile, promisiunile neîndeplinite, cele parţial îndeplinite ori îndeplinite de coaliţia de guvernare în domeniul Justiţiei, Educaţiei, al Sănătăţii, al Sportului şi Tineretului, al Transporturilor, Turismului, Fondurilor Europene, Mediul de Afaceri şi IMM-uri, dar şi în domenii precum Resurse minerale neenergetice, Importuri şi Exportur etc.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor