Un an pentru prelungirea drumului expres

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
16Comentarii
Viceprimarul spune că lucrarea este, acum, la stadiul de execuţie de 15 – 20%
Viceprimarul spune că lucrarea este, acum, la stadiul de execuţie de 15 – 20% - © Foto: C.GH.
Acum, la mijlocul lui octombrie, lucrarea e la 20% stadiu de execuţie. Grosul rămâne pe anul viitor.

Drumul de legătură între strada Suișului și Calea Bihorului, care ar urma să scoată traficul de pe drumul expres în giraţia de la Real, ar trebui să fie gata în 3 august, anul viitor. Asta conform viceprimarului Florin Birta, prezent miercuri, pentru o conferinţă de presă, pe amplasament.

Conform unui comunicat al Primăriei Oradea, însă, executantul, Drumuri Orăşeneşti, are un răgaz mai larg să termine: „drum de legătură între strada Suișului și Calea Bihorului (lucrări de drumuri – carosabil, trotuare, piste de biciclete, pod, podețe, viaduct, canalizare pluvială, iluminat public): în lucru în acest moment, cu estimarea de finalizare octombrie 2019”. Cel mai probabil, termenul mai larg conţine şi câteva luni de iarnă.

13 luni

Vicele Birta a precizat că valoarea contractului semnat cu Drumuri Orăşeneşti este de peste 23,1 milioane lei iar termenul de finalizare este de 13 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor, care a fost în 3 iulie 2018. Astfel, estimarea sa pentru finalizarea lucrării, strict pe contract, e data de 3 august 2019.

Drumul nou a fost început dinspre Episcopia Bihor spre strada Bihorului. Sensul giratoriu în care va ieşi noua arteră rutieră urmează să fie traslatat în axul drumului european, dar asta va fi, probabil, ultima lucrare de pe acest amplasament.
Drumul nou are o lungime de 2,7 km şi va fi exclusiv pe teritoriul administrativ al Oradiei. De la baza dealului, după traversarea Crişului Mic, drumul va urca pe un viaduct care va trece peste Valea Frumoasă. Acesta urmează să aibă aproximativ 250 m lungime, cu opt piloni.

În cel mai înalt punct al său, viaductul va avea 10,5 m iar fundaţiile pentru piloni se sapă la o adâncime de 20 de metri.
Pe tot parcursul său, drumul va avea o lăţime de 7 metri – câte o bandă pe sens – pentru carosabil şi separat de acesta, trotuar şi pistă de biciclete.

Până acum s-a decopertat stratul vegetal, s-a executat începutul viductului – rampa de acces, s-a executat un podeţ aproape de sensul giratoriu şi se va lucra în continuare la podul care va trece peste Crişul Mic.

Casele aflate în drumul viaductului nu vor fi expropriate, rămân sub drum. Au fost doar exproprieri de terenuri aflate pe traseul drumului.

Viceprimarul spune că lucrarea este, acum, la stadiul de execuţie de 15 – 20%.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor