Un ban în plus la bătrâneţe

Un ban în plus la bătrâneţe
ORADEA – Aderarea la Pilonul II a pensiilor private a rămas în urmă. În cele patru luni, cât durat campania, şi-au ales un fond privat de pensii, circa patru milioane de români cu vârsta sub 45 de ani. Fonduri de pensii

Cei care au optat pentru pensiile private trebuie să ştie, însă, că pensia pe care o vor primi la vârsta de pensionare de abia dacă va fi jumătate din salariul de bază. Cine doreşte o pensie mai mare, de până la 80% din salariul de bază la vârsta de pensionare, poate să opteze pentru pensiile facultative – Pilonul III.

Cine şi cu cât
„Pilonul III, al pensiilor facultative este reglementat de Legea 204/2006. Potrivit acestei legi, la Pilonul III pot adera persoanele angajate sau care obţin venituri din activităţi independente sau agricole, cu vârsta sub 52 de ani”, ne-a explicat Lucia Ban, group manager la Brokerpool, primul broker de pensii private autorizat de Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP).

La pensiile facultative pot contribui atât angajaţii cât şi angajatorii. Contribuţia este de maxim 15% din salariul lunar brut. Pentru a putea beneficia de pensie facultativă, contribuabilul trebuie să aibă cel puţin 90 de contribuţii lunare la un fond de pensii facultative înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani.

Potrivit specialiştilor de la ING, unul dintre fondurile de pensii facultative autorizate pe piaţa românească, atât angajaţii cât şi angajatorii au câteva avantaje în cazul contribuţiei la pensiile facultative. Primele avantaje pentru angajaţi ar fi suplimentarea pensiei şi deducerea de la plata impozitului pe venit a maxim 200 de euro pe an din contribuţie. De asemenea, câştigurile nu se impozitează pe perioada de plată a contribuţiei. Angajatorii beneficiază şi ei de deductibilitatea de 200 de euro pe an din impozitul pe profit şi, mai mult, îşi fidelizează angajaţii oferindu-le în pachetul salarial o pensie facultativă.

Garanţii
Persoanele care contribuie la pensiile facultative trebuie să ştie că nu-şi vor pierde banii. Banii ajung într-un cont individul de pensii (CIP) al contribuabilului şi vor fi investiţi în instrumente cu venit fix (titluri de stat, obligaţiuni, instrumente ale pieţei monetare) şi acţiuni cotate pe pieţele reglementate. „Persoanele care contribuie la fondurile facultative beneficiază de garanţia relativă la piaţă. Ele nu pot avea niciodată în cont mai puţini bani decât contribuţia”, a subliniat Lucia Ban.

Pe de altă parte, în caz de deces al participantului, beneficiarul legal sau testamentar vor beneficia de suma din CIP.

Aderarea la fondurile de pensii facultative a demarat la data în luna mai 2007.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !