Un cangur pitic la Oradea

Un cangur pitic la Oradea
ORADEA – Alintat de îngrijitori şi vizitatori sub numele de Ţuţulică, un cangur pitic, rezident la Zoo Oradea, a devenit un nou punct de atracţie mai ales pentru copii. Ţuţulică a venit la Oradea de la Nyregyhaza, împreună cu patru capre de Camerun şi o suricată mascul, anul trecut, spune Viorel Aştilean, administratorul Grădinii Zoologice Oradea. Video

Conform acestuia, piticul Ţuţulică – originar, ca specie, din Australia – s-a acomodat bine la Oradea. „Este o specie destul de rezistentă la condiţiile climei temperate. Cangurul necesită o atenţie deosebită, deoarece trebuie ferit de umiditate şi de curenţii reci de aer”, explică administratorul Aştilean.
Deocamdată singur, cangurul este mascul şi are vârsta de un an. Are aproximativ 90 cm şi blăniţa cenuşie. Deşi preferă furajele fibroase şi leguminoasele, Ţuţulică mănâncă cu plăcere şi mere, morcovi răzuiţi şi ardei. „Este foarte inteligent. Parcă ştie alege mâncarea. Am observat că mai întâi mănâncă ce e mai gustos şi la sfârşit resturile”, mai spune administratorul.

Pereche pentru Ţuţulică


Dacă în vară cangurul Ţuţulică sălta liber într-un ţarc cu iarbă, pe timp de iarnă spaţiul îi este mai restrâns. „Îi asigurăm un adăpost de peste 26 mp, spaţiu suficient pentru un mamifer marsupial de talia sa”, crede Aştilean.
În această primăvară, Ţuţulică va scăpa de singurătate. Deoarece sezonul de împerechere a cangurilor este în anotimpul ploios, prin luna martie va sosi o femelă de cangur, tot de la Grădina Zoologică din Nyregyhaza, cu care Oradea colaborează de ani buni. „Deşi aceşti canguri sunt emblema continentului australian, nici unul nu este din Australia. Sunt reproduceri din efectivele ce populează grădinile zoologice din Europa, animale care s-au acomodat rapid condiţiilor acestui continent”, mai spune Viorel Aştilean.

Au trecere


Chiar dacă cangurul este o noutate pentru Grădina Zoologică din Oradea, micuţii nu par atât de interesaţi de el. „Atracţia numărul unu pentru copii rămân maimuţele, pentru că seamănă atât de mult cu omul. Urmează felinele mari, leii şi tigrii, apoi reptilele”, spune administratorul Zoo Oradea.
Copiii crescuţi la oraş manifestă interes şi pentru cai şi vaci, animale cu care nu sunt obişnuiţi şi pe care, în ultimul timp, le văd doar în desenele animate. „Grădinile zoologice au ajuns să prezinte nu doar specii sălbatice, ci şi domestice, pentru că micuţii nu le mai cunosc. Neavând bunici la ţară, aceştia nu ştiu nici cum arată o căruţă trasă de cal”, afirmă Viorel Aştilean.

 

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !