Un Centru nou pentru copii

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Un Centru nou pentru copii
Centrul funcționează în localitatea Ioaniș și este destinat copiilor aflaţi în risc de abandon şcolar, care provin din familii monoparentale sau familii aflate în dificultate.

Asociația Caritas Eparhial Oradea acordă o atenție sporită copiilor. Luni, 26 noiembrie, ONG-ul orădean a inaugurat Centrul de Zi pentru Copii ,,Sfântul Martin”. La Centrul de la Ioaniș, sub îndrumarea pedagogilor și a personalului Asociației Caritas, copiii își vor putea face temele și vor putea participa la activități destinate lor, totul într-un mediu adecvat pentru a crește și a se dezvolta armonios. Ei vor fi ajutați să se integreze în societate și vor primi șanse egale la educație cu ale celorlalți copii.

Beneficiarii Centrului de Zi sunt copiii aflaţi în risc de abandon şcolar, care provin din familii monoparentale sau familii aflate în dificultate.

Slujba de inaugurare a centrului a fost oficiată de preotul vicar Mihai Vătămănelu, părintele vicar responsabil cu preoții, Antoniu Chifor, părintele protopop Zore Zima şi părintele paroh Mircea Boţa, în prezenţa copiilor, beneficiari ai viitorului centru, a părinților acestora, a primarului Ioan Man. La evenimentul inaugural au luat parte Arina Moș, director executiv a Direcției de Asistență Socială Oradea, dar și preotul Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial.

1.410.000 lei investiți

Clădirea nou construită are la etaj trei săli de clasă și o toaletă. La parter se află centrala termică, bucătăria și sala de mese. În vechea clădire (lipită de clădirea nouă) au fost amenajate toaletele pentru copii și o sală spațioasă pentru activități de grup. În clădirea veche s-a amenajat a patra sală de clasă. Construcția a fost executată la standarde europene fiecare clasă beneficiind de acces la internet. Valoarea construcției și dotările a fost de peste 1.410.000 lei. Lucrarea a fost proiectată de arhitectul Laszlo Geyer și realizată de CEO Construct, firma Asociației Caritas Eparhial. Proiectul a fost susținut de asociațiile: Kindermissionswerk ,,Die Sternsinger” (Germania) și Chiese dell’est Onlus (Italia), dar și cu susținerea persoanelor care, timp de doi ani, au direcționat spre Caritas Eparhial 2% din impozitul pe venit.

,,La 10 septembrie 2014, Adunarea Generală a Asociației Caritas Eparhial Oradea accepta primirea, sub formă de donație, a terenului și construcțiilor situate pe teren de la Asociația Incontro Fra I Popoli din Italia și de la Fundația <<Căminul Francesco>> din Beiuș, înființată de Congregația Surorilor Minime ale Reginei Purgatoriului. Dar activitatea nu a început în acel an, ci a continuat o tradiție. Surorile au cumpărat casa, în anul 2003. La început au fost găzduite două fete, de la orfelinat. Din februarie 2004 au fost primiți 15 copii de clasa I cărora li s-a dat hrana rece, ajutor la teme și jocuri tematice. În anul școlar 2017-2018, Centrul a oferit zilnic, de luni până vineri, servicii pentru 49 de copii de clasele I – IV. De asemenea, în fiecare vineri, 12 copii de clasa 0 au participat la activități educative, fiind pregătiți pentru integrarea în clasa I. Tot în cursul anului 2017, Asociația Caritas Eparhial Oradea a intervenit în sprijinirea a 43 de familii ai căror copii frecventează centrul, prin acordarea a 130 de pachete care au conținut produse alimentare de bază, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte”, a dezvălui preotul Olimpiu Todorean felul în care au dat startul activităților de la Ioaniș.

Servicii specializate

Serviciile sociale oferite în cadrul Centrului de Zi sunt specializate și au ca scop prevenirea abandonului şcolar şi asigurarea unor condiţii armonioase de creştere, educare și formare profesională, precum şi dezvoltarea capacităţii individului de a-și depăși condiția socială.

Prin activitățile desfășurate, Centrul de Zi ,,Sfântul Martin” al Asociației Caritas Eparhial Oradea oferă, zilnic, copiilor o masă caldă și o gustare, ajutor în efectuarea temelor pentru şcoală, meditaţii şcolare, activități educative informale, formale și non-formale, activităţi recreative, activităţi de creaţie și de dezvoltare a abilităților pentru o viață independentă.

Centrul funcţionează zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 12.00 – 16.30.

,,Activităţile desfăşurate se realizează în funcţie de nevoile reale ale copiilor. Practic, după terminarea programului școlar, copiii vin la centru unde sunt ajutaţi în pregătirea temelor. Pentru a avea eficienţă în creșterea rezultatelor școlare și în reducerea abandonului școlar al copiilor care frecventează centrul, se păstrează legătura permanent cu învăţătorii copiilor, în vederea sprijinirii acestora în procesul educațional. Participarea copiilor la programele de la centru este condiţionată de prezenţa lor la şcoală, programul diversificat de la Centru stimulându-i pe copii să frecventeze școala. De asemenea, pentru a

avea eficiență în procesul educațional, îi ajutăm pe părinți să conștientizeze importanța rolului educației în familie şi societate. Totodată, copiii participă la activităţi educative informale şi formale prin care aceştia au ocazia de a adopta anumite atitudini, de a exterioriza anumite comportamente, construindu-şi astfel profilul psiho-social. Prin activitățile de creație, descoperim talente şi le cultivăm, ţinându-se cont de preferinţele şi particularităţile fiecărui copil. Astfel, desfăşurăm activități de lucru manual şi abilități practice în cadrul cărora copiii confecționează felicitări, realizează desene, picturi, colaje și diverse obiecte. De asemenea, le cultivăm talentul muzical și artistic prin diverse activități muzicale (jocuri cu cântec și mișcare, serbări organizate la diferite evenimente). În cursul anului sunt organizate diferite evenimente (Ziua mamei; Ziua copilului; Festivitatea de deschidere a noului an școlar; Sărbătoarea Naşterii Domnului etc.)”, a explicat preotul Todorean.

La final, acesta a mulțumit tuturor pentru implicare, iar pe angajatele asociaţiei de la acest punct de lucru, educatoarele: Corina Andraș, Anca Onița, Olimpia Boța și Claudia Vlaș, le-a felicitat pentru că au pregătit sălile pentru primirea copiilor și începerea activităților.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !