Un citat, oare cat de actual?

Un citat, oare cat de actual?
Se spune că civilizaţiile se dezvoltă în spirală iar după o vreme ajungem de unde am plecat…

„Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, dispreţuiesc autoritatea şi dovedesc lipsă de respect faţă de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Îşi contrazic părinţii, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior, şi sunt tirani cu profesorii. Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei însişi. Nu au pic de respect pentru părinţi sau persoane în vârstă. Vorbesc ca şi cum ei însişi ar şti totul şi ceea ce noi considerăm înţelepciune este lipsit de relevanţă pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie şi nefeminine în limbaj, comportament şi îmbrăcăminte”. Socrate (470 î.Hr. – 7 mai 399 î.Hr)

Au trecut 2.400 de ani….

Puţini ştiu că, atunci când Socrate spunea asta, Atena se prăbuşea deja din cauza acestei realităţi sociale decadente, moleşită de bunăstare, pierduse toate războaiele şi era ruinată. Când Socrate le-a pus în faţă această oglindă, soluţia imediată a fost … condamnarea lui la surghiun sau sinucidere! Şi, astfel, toate lucrurile inteligente care s-au spus atunci evidenţiază unicul lucru neperisabil din patrimoniul universal: prostia comunităţilor umane.

Dătător de speranţe este că filosoful antic Socrate, care a plătit cu viaţa pentru învăţătura şi activitatea sa neconformistă, a fost achitat în 2012 într-un proces rejudecat, simbolic, în Grecia, fiind reprezentat de zece avocaţi şi apărători ai drepturilor omului.

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !