Un concert de clasă, cu arii celebre

De Alexandru Guiaș
Reactualizat la:
Un concert de clasă, cu arii celebre
© Foto: oradeaphilharmony.com Gyorgy Robert
Melomanii orădeni sunt invitați joi, 7 octombrie, de la ora 19:00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat din Oradea, la un concert simfonic care va avea în program lucrări ale unor compozitori celebri.

În consecință, orchestra simfonică pregătește un program deosebit. În prima parte vor fi prezentate două lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, prima dintre ele fiind „Simfonia nr. 23 în Re major”, compusă în 1773, urmată de Aria de concert „Per questa bella mano” pentru bas, contrabas și orchestră. Mozart a scris această arie pentru bas, contrabas obligato și orchestră, având pasaje solistice impresionante la partea de contrabas, cunoscută și apreciată până în ziua de azi atât de către contrabasiști cât și de cântăreți. A treia lucrare este Aria de concert „Selene, del tuo fuoco non mi parlar” pentru bas, contrabas și orchestră, de Johannes Matthias Sperger. Lucrarea a fost compusă în 1791, fiind gândită inițial pentru o soprană, contrabas și orchestră.

Concertul se va încheia cu „Simfonia a VIII-a în Fa major”, de Ludwig van Beethoven, lucrarea fiind penultima simfonie a compozitorului. Ea a fost compusă aproximativ în aceeaşi perioadă cu Simfonia a VII-a, prima audiţie având loc în data de 27 februarie 1814, sub conducerea muzicală a lui Beethoven, cu toate că în acea perioadă acesta era deja complet surd.

Despre artiști

Contrabasist al Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, György Róbert, va putea fi ascultat în această seară în ipostaza de solist vocal. Acesta va interpreta cele două arii de concert. Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acesta este din anul 2014 asistent universitar în cadrul aceleiaşi instituţii. În decursul timpului a participat la diverse cursuri de măiestrie. György Róbert este șef de partidă la Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, precum și în cadrul ansamblurilor London Bucharest Festival Orchestra şi Mozart Kammerphilharmonie.

Foto: oradeaphilharmony.com – Ladislau Horvath Foto: oradeaphilharmony.com – Ladislau Horvath ©

Dirijorul invitat în concert este Ladislau Horváth. Acesta este dirijor, solist, muzician de cameră, concert-maestru și pedagog. Din anul 2006 a fost numit dirijor principal și maestru concertator al Orchestrei „I Solisti Fiorentini”, cu care a susținut numeroase concerte, colaborând și cu Corul „Harmonica Cantata”. A participat la două ediții ale Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”, respectiv la două ediții ale Festivalului „Mozart” din Cluj-Napoca.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !