Un Corso lemnos pentru orădeni

10Comentarii
Un Corso lemnos pentru orădeni
ORADEA – Emblema Oradiei, recent trecută printr-un proces de reabilitare, strada principală s-a ales cu un nou pavaj şi un nou mobilier stradal. După cum arată, pare ieşită bine din contextul arhitectural al zonei, apreciază cei mai critici dintre orădeni.

Alţii, mulţumiţi de încheierea anilor de şantier, sau pur şi simplu satisfăcuţi de noul aspect, apreciază ca binevenită schimbarea de decor.
O plimbare la orele amiezii pe Corso relevă trecătorului interesul cu care noul mobilier a fost primit de orădeni: într-o zi însorită, cu greu poţi găsi vreo bancă liberă.

Astfel, ca utilizatori direcţi ai investiţiei plătite de Primărie prin Direcţia Patrimoniu, orădenii de rând sunt cei mai în măsură să judece plusurile şi minusurile băncilor, ale jardinierelor şi coşurilor de gunoi.

Coşuri ignifuge?
„Sunt noi, şi încă arată cum arată. Problema mea e că eu, ca şi alte câteva mii de orădeni, sunt fumător. Dacă mă opresc pentru o ţigară şi arunc mucul de ţigară în vreunul din coşurile alea, ia foc pe loc. Poate nu strica să se aibă şi acest aspect, mai practic, în minte, atunci când au proiectat coşurile”, apreciază Ecaterina Iliyes.
Ieşită la cumpărături pe Republicii, Eva V. crede că mobilierul „se asortează bine cu cuburile astea de pe jos, dar parcă nu s-ar fi făcut nici măcar o încercare de asortare cu Palatul Stern, spre exemplu”. Umblată prin ţara vecină, orădeanca spune că edilii se puteau inspira din Corso-ul din Debreţin, spre exemplu, ca o soluţie mai reuşită de mobilare a oraşului.
Nu e greu, totuşi, de găsit şi orădeni mulţumiţi. „E mai bine ca înainte, este unde sta la odihnă, la soare. E curat şi arată îngrijit. Ce nu-i bine le ele?”, se întreabă, retoric, Marius Popa. „Poate n-ar fi stricat să pună ghivecele alea mari în spatele băncilor, să te poţi sprijini pe ele, în rest sunt OK”, glumeşte tânărul.

Doi ani garanţie
Conform Direcţiei Patrimoniu din Primărie, pentru o bancă de genul celor plasate pe pietonal s-a plătit 1.251,88 RON, iar pentru câte un coş de gunoi câte 1.698,13 RON, sume fără TVA.
Cele 64 de bănci şi 60 de jardiniere, de jumătate, respectiv de un metru cub, amplasate pe Corso, au fost achiziţionate de la firma băimăreană Park Decor SRL. Conform spuselor administratorului Gabor Csongor, mobilierul stradal a fost confecţionat pe baza proiectului elaborat de municipalitate.

Societatea băimăreană a obţinut comanda în urma unei licitaţii, în caietul de sarcini fiind trecute toate caracteristicile băncilor şi jardinierelor, atât în privinţa dimensiunii, cât şi sub aspect calitativ.

Temerile privind degradarea rapidă a mobilierului expus la intemperii nu sunt justificate, afirmă directorul. Jardinierele şi băncile sunt confecţionate din lemn de stejar tratat, având o perioadă de garanţie de doi ani.

Ghilea Cristina10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor