Un deziderat: dispariția igluurilor – focare de infecție

Unii orădeni sunt certați cu civilizația
Unii orădeni sunt certați cu civilizația
Primăria Oradea își propune să elimine igluurile lângă care se depozitează ilegal gunoaie și să le înlocuiască cu incinte subterane. Prea lent, însă.

În urmă cu câțiva ani, Oradea s-a umplut de așa-numitele igluuri pentru deșeuri – acele recipiente inestetice din plastic, spre care orădenii sunt chemați să depoziteze selectiv propriile deșeuri. Separat, pentru hârtie/carton, plastic și metale.

Din păcate, însă, cu trecerea anilor, majoritatea amplasamentelor dominate de aceste igluuri au devenit veritabile mici gropi de gunoi de cartier pentru orădenii certați cu civilizația. Unii dintre riveranii care își pierd sau uită cartelele de la pubelele RER închise în țarcuri preferă să își lase punga cu gunoi, inclusiv cel menajer, lângă aceste igluuri. Totul, în bătaie de joc față de spațiul public și, desigur, față de vecinii lor. Poliția Locală întâmpină probleme reale în a stopa acest fenomen, iar RER Ecologic Service este departe de acel grad de performanță pentru a ridica aceste gunoaie într-un ritm susținut. Amendarea asociațiilor de proprietari pentru orădenii certați cu civilizația nu poate fi soluție decentă din partea municipalității, deoarece aceste acte poartă o răspundere cât se poate de individuală, imposibil de controlat de asociații.

Deocamdată, în zece locuri

Viceprimarul Florin Birta afirmă că Direcția Tehnică are prinse în buget sume pentru eliminarea acestor igluuri și amenajarea unor depozite subterane securizate. „Au fost introduse în 10 locații, au avut un real succes și avem în continuare solicitări de la asociațiile de proprietari. Teoretic și normal ar fi să montăm în tot orașul, în funcție de solicitări și de bugetul alocat”, afirmă Birta. Însă, din păcate, ritmul gândit de Primăria Oradea este unul lent, astfel încât vor trebui să treacă ani buni până ca aceste depozite subterane să apară peste tot prin oraș.

În 2017, Poliția Locală s-a concentrat pe aplicarea de amenzi în legătură cu mediul. Acestea au crescut cu 74%, față de 2016, de la 569.280 lei la 994.620 lei. „Satisfacția este când vezi că se duc toți la groapa de gunoi să arunce. Și când mergi printre blocuri și vezi o linie, un trend, că se parchează unde trebuie, nu prin parcuri și pe spații verzi”, reacționează Cristian Beltechi, directorul Poliției Locale.20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor