Un hunedorean la Londra

Un hunedorean la Londra
Deva – În urmă cu zece ani, Petre Vlaic din Deva ajungea în Londra. A muncit în construcţii, a spălat vase, a lucrat la un hotel de cinci stele, pentru ca apoi să conducă echipe de muncitori englezi. Astăzi locuieşte într-un cartier rezidenţial din Chelsea şi se pregăteşte să-şi deschidă propria afacere în Londra.

Avea 23 de ani când a ajuns în Londra. Nu cunoştea o „boabă de engleză” şi s-a angajat în construcţii pentru un salariu de aproximativ 600 de lire pe lună. Astăzi, după 10 ani de muncă în Anglia, hunedoreanul Petre Vlaic este director la o firmă de construcţii din Chelsea şi locuieşte în cartierul rezidenţial unde, temporar, au locuit Adrian Mutu şi Dan Petrescu.

În 1997, lucram în Deva pentru o firmă care vindea produse de sticlărie, îşi începe Vlaic povestea. „Am fost trimis la Londra unde urma să prezentăm produsele noastre mai multor firme. Nu cunoşteam engleza, dar aveam un translator cu noi. Culmea e că, la câteva zile după ce am ajuns în Londra, am fost înştiinţaţi că firma se va dizolva şi că e posibil să nu ne mai primim salariile. Atunci am luat hotărârea care mi-a schimbat profund viaţa: aceea de a rămâne în Anglia”, spune Vlaic.

De la necalificat la… director

Începutul a fost foarte greu. Hunedoreanul a găsit nişte prieteni în Londra care l-au ajutat să-şi închirieze o cameră într-o casă. „Locuiam într-o casă unde fiecare cameră era închiriată. Plăteam o chirie de 200 de lire sterline şi lucram ca necalificat în construcţii unde eram plătit cu 21 de lire sterline pe zi. Asta în timp ce un necalificat englez câştiga 80 de lire pe zi. În plus, făceam cele mai grele munci şi eram privit cu dispreţ de englezi”, îşi aminteşte Vlaic.

Acesta mai spune că britanicii îi apreciază foarte mult pe oamenii care muncesc. Mai ales că ei nu prea obişnuiesc să muncească. „Muncitorul englez este adeptul pauzelor dese. Are tot timpul termosul cu cafea sau ceai lângă el şi se opreşte frecvent pentru a bea o cafeluţă. Practic, un român munceşte cel puţin dublu faţă de un englez. În plus, în Anglia nu prea găseşti meseriaşi. Spre exemplu, la ora actuală, sunt foarte căutaţi electricienii, instalatorii autorizaţi pentru racorduri de gaze, tâmplarii şi dulgherii. Cu toate acestea, un englez nu suportă emigranţii care lucrează mult sub preţul pieţei. Şi asta pentru a nu destabiliza piaţa muncii. Spre exemplu „preţul corect” pentru un necalificat este cuprins între 50 şi 80 de lire sterline pe zi, un electrician ar trebui să ceară între 80 şi 150 de lire pe zi, iar un instalator conducte de gaze între 100 şi 150 de lire sterline pe zi”, spune Vlaic.

În timp, hunedoreanul şi-a găsit de lucru la un restaurant. „Am început ca spălător de vase şi după trei ani eram bucătar. Apoi am lucrat într-un hotel de cinci stele care mi-a deschis calea spre o altă clasă socială. Câştigam destul de bine, aşa că după cinci ani şi jumătate m-am întors în România. Mi-am rezolvat actele şi m-am întors înapoi în Londra unde am reintrat în construcţii. Aici am muncit pe brânci şi am trecut prin toate stadiile până când am ajuns să fiu numit director-coordonator de echipă. Pentru astfel de funcţii salariul se plăteşte lunar şi este calculat pe an. Eu, spre exemplu, sunt plătit cu 52.000 de lire sterline pe an”, spune Vlaic.

Vecin de cartier cu Mutu

Noua funcţie i-a adus şi probleme hunedoreanului. „Muncitorii englezi au început să mă privească chiorâş în momentul în care am început să le dau ordine. Practic, eu organizez echipele, le spun ce au de făcut şi spre seară îi controlez. Ca să ocup această funcţie am muncit de dimineaţa până noaptea târziu, lucru foarte apreciat de patron. Acesta este marele avantaj pentru cine lucrează în Anglia. Dacă dovedeşti că eşti capabil, patronul nu ţine cont de originea ta. Cât despre muncitorul englez, acesta nu are curajul să comenteze, chiar dacă nu-i convine. Ştie că va fi dat afară imediat. De altfel, legile engleze sunt foarte aspre pentru injurii rasiale. Spre exemplu, dacă îi spui unui negru „cioroi” şi acesta are martori, rişti trei ani de puşcărie”, spune Vlaic.

Banii câştigaţi i-au permis să se mute în Chelsea, într-un cartier rezidenţial. „În cartierul în care stau acum au locuit şi Dan Petrescu şi Adrian Mutu. Plătesc o chirie de 1.000 de lire sterline, dar sunt foarte mulţumit”, spune hunedoreanul. Mai mult, de luna viitoare când se va întoarce în Anglia, Vlaic îşi va înfiinţa propria firmă de amenajări interioare, cu opt angajaţi. Şi asta pentru că acesta este numărul maxim pe care legea engleză îl permite întreprinzătorilor rezidenţi.

Cât câştigă un emigrant în Anglia

Deşi au reticenţe în privinţa emigranţilor, britanicii „vânează” din greu mai multe categorii de muncitori. În Anglia, plata acestora se face săptămânal.

Necalificaţi salariul între 50 şi 80 lire sterline/zi
Electricieni salariul între 80 şi 150 de lire sterline/zi
Instalatori gaze salariul între 100 şi 150 de lire sterline/zi
Tâmplari salariul între 130 şi 175 de lire sterline/zi
Dulgheri salariul între 120 şi 170 de lire sterline/zi

Tiberiu Stroia0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !