Un medic în fruntea Episcopiei

1Comentariu
Un medic în fruntea Episcopiei
ORADEA – PS Sofronie Drincec este adeptul dialogului interconfesional în detrimentul confruntării.

PS Sofronie Drincec, episcop al românilor ortodocşi din Ungaria, ne-a acordat un interviu cu ocazia alegerii sale în fruntea Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului.

J.b.: Ce sentimente v-au încercat la alegerea dvs. ca episcop de Oradea?
PS Sofronie: Sunt foarte emoţionat. Am primit cu foarte multă bucurie rezultatul votării, care mi-a arătat încrederea, dar deopotrivă şi responsabilitatea foarte mare pe care o am.

J.b.: În ce măsură cunoaşteţi realităţile din Episcopia pe care o veţi conduce?
PS Sofronie: Nu sunt străin de aceste realităţi. Bunicii care m-au crescut sunt bihoreni. Acasă s-a vorbit graiul bihorean, s-a ascultat folclor bihorean, iar Episcopia pe care am păstorit-o e vecină cu Episcopia Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Mă bucur de o oarece experienţă în relaţiile interconfesionale, relaţiile dintre diferite culturi, naţionalităţi. Toate aceste lucruri îmi voi fi de folos în ascultarea pentru care Dumnezeu m-a pregătit, aceea de episcop de Oradea.

J.b.: Cu ce planuri veniţi la Oradea?
PS Sofronie: Primul gând este de a cunoaşte în profunzime realităţile, eu fiind, totuşi, unul care vine din afară. Primul lucru este de a cunoaşte parohiile, începând de la cele din oraşele mari, până la cele din cătunele cele mai îndepărtate. Doresc să cunosc cât mai mulţi dintre credincioşii pe care Dumnezeu mi-i încredinţează acum. Vreau să cunosc şi mănăstirile, pentru a vedea cum putem ajuta viaţa spirituală a credincioşilor noştri. Doresc să mă implic şi în domeniul social, în ajutorarea bolnavilor, săracilor şi orfanilor. Vreau să văd ce putem face în plus faţă de ce s-a făcut până acum în această dimensiune slujitoare a Bisericii. Trebuie să vedem ce putem face şi pentru creşterea prestigiului universităţii noastre şi doresc legături cu lumea culturii.

J.b.: Cum vedeţi relaţiile cu alte confesiuni, în special cu greco-catolicii?
PS Sofronie: Doresc să am o relaţie foarte bună, deschisă, cu toţi episcopii, conducătorii altor culte. Este normal să avem o relaţie deschisă, ecumenică, trăim într-o lume care are nevoie de colaborarea creştinilor. Nu sunt adeptul confruntării, ci al dialogului. În ceea ce-i priveşte pe greco-catolici, doresc din toată inima ca toate problemele care există să fie rezolvate, cu ajutorul lui Dumnezeu. Răbdarea este însă mai bună decât lucrurile făcute în pripă. Nişte răni care au fost provocate în trecut au nevoie de timp să se vindece.

Zoltan Pengo1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor