Un milion de euro pentru apă potabilă

4Comentarii
Sântandrei – Aproape 430 de copii de la Şcoala din Sântandrei sunt nevoiţi să bea apă îmbulteliată, datorită concentraţiei mari de poluanţi aflaţi în sursa naturală de apă. Problema nu afectează doar elevii, ci şi o parte din localnici. „La noi, oamenii beau din fântâni.

Ultimele teste s-au făcut în septembrie. Sunt zone în localitate unde s-a găsit o concentraţie prea mare de nitriţi şi nitraţi. Acolo, oamenii nu pot bea din apă, pentru că nu e potabilă.

Se foloseşte numai prin fierbere sau la animale”, explică primarul Ioan Mărcuş, care se confruntă cu aceeaşi problemă chiar în propria gospodărie. „La mine acasă nu pot folosi apa din fântână, beau doar îmbuteliată”, exemplifică primarul.

 

Soluţii

În ceea ce priveşte şcoala, problema a fost rezolvată. „Primăria a făcut contract pe un an cu o firmă care ne-a pus la dispoziţie bidoane cu apă îmbulteliată. Se cheltuie lunar cam 10 milioane de lei vechi numai cu treaba asta. Ei ne ajută mereu când avem nevoie de ceva, avem o colaborare foarte bună”, susţine directorul şcolii, Sorin Ban.

Primăria face însă demersuri pentru a rezolva situaţia în toată localitatea. „Soluţia ar fi să demarăm o execuţie de foraj şi să construim o nouă reţea. Am depus deja documentaţia necesară pentru obţinerea avizelor de la toate instituţiile abilitate”, ne-a spus Ioan Mărcuş.

 

Localitatea Sântandrei nu e singura afectată de acest tip de poluare. „Sunt multe sate care se confruntă cu această problemă. În general, e vorba de acele zone unde se practică agricultura, pentru că poluarea freatică vine de la îngrăşăminte. Ca să ai apă curată, potabilă, trebuie să forezi mai adânc, unde pânza freatică nu e afectată”, ne-a spus Eleonora Mircescu, vicepreşedintele fundaţiei Ecotop. Valoarea lucrărilor ce se vor executa în Sântandrei se apropie de suma de un milion de euro, estimează primarul.

 

Monica Mateiu4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor