Un nou bust dezvelit pe Aleea Personalitatilor de Ziua Timisoarei

De A.S.
Un nou bust pe Aleea Personalitatilor
Un nou bust pe Aleea Personalitatilor
Vineri, de Ziua Timişoarei, a fost dezvelit cel de-al şaisprezecelea bust de pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central. În galeria personalităţilor timişorene a intrat şi criticul de artă Deliu Petroiu, fost student al lui Lucian Blaga, un nume care a marcat viaţa cultural-artistică a oraşului de pe Bega.

Bustul criticului de artă Deliu Petroiu, al şaisprezecelea executat în cadrul proiectului Aleea Personalităţilor iniţiat de fosta administraţie Ciuhandu, este o lucrare a sculptorului Aurel Gheorghe Ardeleanu. Busutul a fost dezvelit de primarul Nicolae Robu vineri, pe acorduri de fanfară. La festivitate a participat şi soţia marelui critic de artă, Ana Petroiu.

„Este o zi memorabilă pentru mine şi pentru cei care l-au iubit pe Deliu. Sper din tot sufletul că Deliu ne urmăreşte de acolo de sus, cu prietenii lui apropiaţi. Simt şi bucurie şi tristeţe. Bucurie pentru că Deliu rămâne în amintirea celor care l-au iubit şi tristeţe pentru că nu se mai află printre noi”, a mărturisit Ana Petroiu.

Pentru cei care nu ştiu cine a fost Deliu Petroiu, trebuie menţionat că acesta a fost profesor universitar, critic de artă, membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din România, o personalitate definitorie a vieţii spirituale şi cultural-artistice din capitala Banatului.

Deliu Petroiu s-a născut la 24 august 1922, în localitatea Nădlac, judeţul Arad. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj-Napoca, unde a fost studentul lui Lucian Blaga. A ajuns apoi la Sibiu, unde a participat la înfiinţarea celebrului Cerc Literar de la Sibiu. Mai mult de patru decenii a trăit însă în Timişoara, dedicându-se cu pasiune studiului şi sintezei academice, învăţământului universitar şi liceal, promovării şi popularizării artelor frumoase.

„Domnul Deliu Petroiu a fost una dintre cele mai mari personalităţi culturale ale oraşului nostru şi are un loc binemeritat pe aceasta alee. Ne-a făcut plăcere ca de Ziua Timişoarei să participăm la această ceremonie şi să dezvelesc reuşitul bust al sculptorului Aurel Gheorghe Ardeleanu. Domnul Deliu Petroiu a fost un profesor universitar desăvârşit, un critic deosebit, un scriitor, o personalitate multivalentă care şi-a pus amprenta asupra unei generaţii extrem de lungi de absolvenţi ai Facultăţii de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara şi asupra tuturor artiştilor plastici care se manifestă în oraşul nostru”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Sculptura care îl înfăţişează pe Deliu Petroiu este cea de-a doua amplasată în Parcul Central anul acesta, după bustul lui Corneliu Mikloşi, dezvelit în primăvara acestui an cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la naşterea academicianului.

Pe Aleea Personalităţilor vor fi amplasate şi alte statui în următorii ani, dar numai după o selecţie riguroasă, a afirmat primarul.

„Vom analiza, în timp, ce busturi vom mai pune. Din fericire, avem de unde să alegem. Timişoara a avut foarte multe personalităţi, în literatură, în artele plastice, în muzică, în ştiinţă… Nu ar fi o problema să găsim, dar va fi o problema să găsim criterii de selecţie pentru a nu demonetiza totuşi această idee. Trebuie să fim foarte selectivi şi să aprobăm realizarea de busturi pe această alee doar pentru marile personalităţi ale oraşului nostru”, a adăugat Robu.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !