Un nou focar de pestă porcină în apropierea Bihorului

De Simona Drimbău
Un nou focar de pestă porcină în apropierea Bihorului
Focarul de pestă porcină a fost confirmat în localitatea Micula din Satu Mare. DSVSA Bihor a luat o serie de măsuri de prevenție și control la nivelul județului.

Potrivit unui anunț făcut de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Protecția Animalelor (DSVSA) Bihor a fost confirmat un nou focar de pestă porcină în Satu Mare. “Din nefericire, recent a fost confirmat, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, un nou focar de pestă porcină africană, tot în județul Satu Mare, dar în localitatea Micula, în aproprierea graniței cu Ucraina și Ungaria. Autoritățile competente locale au dispus aplicarea de urgență a măsurilor de control și combatere necesare pentru a limita evoluția și diseminarea bolii pe teritoriul României”, transmite Remus Moțoc, directorul executiv al DSVSA Bihor.

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici, dar boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează direct omul, deși omul reprezintă un vector important în diseminarea acestei boli exotice fie prin contact direct fie prin intermediul unor produse, furaje sau alte instrumente. Boala determină un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populației de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât costurile directe cu eradicarea, cât şi cele indirecte generate de restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse sau subproduse provenite de la porci afectați.

Măsuri de prevenție

Urmare a diagnosticării bolii, DSVSA Bihor a dispus implementarea unui program de măsuri preventive și de control. Astfel a fost convocat și reactivat Centrul Local de combatere a bolilor, pentru asigurarea aplicării de măsuri concentrate, prin colaborarea insterinstituțională a tuturor factorilor cu responsabilități în domeniu. De asemenea, vor fi distribuite materiale informative către populație și vor fi amplasate afișe la punctele de intrare în țară (rutiere și aeriene), la sediul primăriilor și în alte puncte de interes social și turistic.
DSVSA Bihor va face controale în trafic vizând în principal târgurile de animale, transporturile internaționale de animale și alimente, rutele de tranzit și zonele turistice.

De asemenea, se vor supraveghea exploatațiile de animale din specia porcină pe tot perimetrul județului cu activități mai intensificate în zona de nord, învecinată cu județul Satu Mare.

“Vor fi realizate instruiri cu organizațiile care activează în domeniile de risc (operatori economici din sectorul zootehnic și alimentar, fonduri de vânătoare, administratori a unor zone de interes turistic, medici veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii etc), în scopul conștientizării pericolului epidemiologic și social/ economic indus de pesta porcină africană, respectiv de popularizare a măsurilor de prevenire și diagnosticare precoce a acestei boli”, a precizat directorul executiv al DSVSA Bihor.

Recomandări

DSVSA Bihor face o serie de recomandări bihorenilor pentru prevenirea și combaterea bolii. Astfel, trebuie asigurate condiții de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animalele cu statut epidemiologic necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni.

Animalele trebuie hrănite doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică.

“Este necesară anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și a primăriei, consiliului local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră și mortalitate mare, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire”, a declarat Remus Moțoc.

DSVSA Bihor va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !