Un nou protest în Episcopia, pentru Centură

De Călin Corpaş
Kristofi Kristof
Kristofi Kristof
PPMT anunţă un marş de protest, prin care se cere scoaterea traficului greu în afara Episcopiei Bihor.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) anunţă un nou marş de protest, în Episcopia Bihor, pentru joi. Astfel, se încearcă sensibilizarea municipalităţii orădene pentru realizarea unei centuri metropolitane, care să ocolească Episcopia, de la intersecţia cu Şoseaua Borşului până la intersecţia cu DN 19, în zona Biharia. În total, 4,8 kilometri.

Potrivit lui Kristofi Kristof, oamenii se vor aduna la ora 16:30, în faţa sediului APIA Bihor şi vor mărşălui circa 4 kilometri, până la Gara Episcopia. Kristofi Kristof mizează pe prezenţa a 150 de oameni din zonă, nerăbdători să scape de traficul greu de sub propriile geamuri. O poluare fonică, „încurajată” şi de capacele de canal prea puţin etanşe, dar şi una care le afectează casele, la modul propriu, susţine politicianul. „Degradează nivelul de trai din Episcopia”, transmite Kristofi.

Recent, primarul Ilie Bolojan lansa ideea unei centuri metropolitane. În proiectul primarului, era inclusă o variantă ocolitoare inclusiv pe lângă Episcopia. PPMT spune, însă, că oamenii nu mai cred nimic, până nu văd cu ochii lor demersuri concrete. „Domnul primar nu a vrut să ne primească. Spune că nu face politică şi că, dacă oamenii au aşteptat de douăzeci de ani, mai pot aştepta cinci ani”, relatează Kristofi, deranjat că primarul nu agreează o întâlnire cu PPMT şi susţinătorii acestui proiect dorit de urgenţă în Episcopia.

Supra-impozitul Primăriei

În altă ordine de idei, PPMT se judecă cu Primăria şi pe problema impozitării terenurilor. După cum se ştie, la începutul acestui an, Primăria a trecut mii de terenuri agricole în categoria „curţi construcţiI”. Proprietarilor le-a crescut, astfel, impozitul datorat, cu valori ameţitoare. PPMT a atacat în instanţă decizia municipalităţii (HCL 178/2013), în iunie, dar abia în 4 octombrie Primăria de depus întâmpinarea în instanţă. Primul termen de judecată este în 12 decembrie 2013, anunţă Kristofi, care îi invită pe proprietarii afectaţi să intervină în proces, ca părţi civile, pentru ca acţiunea judecătorească să aibă mai multe şanse de reuşită. Liderul PPMT în plan local spune că, altfel, există pericolul ca acţiunea să fie deturnată de către municipalitate, ce ar putea acuza PPMT de motivaţii eminamente electorale. Chiar dacă problema este resimţită de mulţi cetăţeni din Oradea. Recent, problema a fost ridicată şi de orădeanul Victor Duma, de la Fundaţia Mişcarea Populară.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !