Un orădean restaurează case vechi ţărăneşti

3Comentarii
Un orădean restaurează case vechi ţărăneşti
BIHOR – Orădeanul Viorel Lascu restaurează case vechi ţărăneşti, pe care le închiriază apoi turiştilor străini. Casele sunt refăcute astfel încât să fie aproape identice cu cele originale. Doar că la reconstrucţia lor se folosesc materiale noi şi sunt prevăzute cu toate facilităţile: apă caldă, apă rece, curent.

Viorel Lascu recondiţionează case ţărăneşti de circa doi ani. Orădeanul are deja două gospodării în Roşia şi una în Gârda de Jos, judeţul Alba. Pentru a respecta arhitectura şi modelul inţial, Lascu se consultă cu directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac. „Principalul meu consilier este directorul Muzeului Ţării Crişurilor, dar am şi foarte multe publicaţii legate de casele ţărăneşti din zona Bihorului şi Crişanei, de unde mă inspir”. Gospodăriile deţinute de Lascu aveau în momentul în care au fost cumpărate o casă principală, o şură unde ţăranii ţineau caii şi vacile şi depozitau fânul, o anexă pentru animalele mai mici şi o pivniţă. „Eu toate astea le transform pentru a putea fi locuite”, ne-a dezvăluit Lascu.
Pentru refacerea unei astfel de case este nevoie, potrivit constructorului, de cel puţin 4.000 de euro. Însă lucrarea poate ajunge şi la 10.000 de euro, în cazul unor locuinţe mai mari. La construcţie sunt folosite şi materiale noi, care le imită foarte bine pe cele folosite de ţărani în construcţii. „Materialele noi le folosesc în zone care nu sunt vizibile, ca să reziste cât mai mult construcţia. Acoperişul îl fac cu paie sau ţiglă-solzi. Este foarte plăcut când intri într-o astfel de casă şi simţi doar mirosul paielor şi al lemnului”, a declarat Lascu.
Spre deosebire de casele originale, cele recondiţionate au toate facilităţile: curent, apă caldă şi rece. „Pentru a respecta cât mai mult ideea iniţială, baia o fac în aşa fel încât să fie integrată în modelul arhitecturii vechi. De exemplu, la duş folosesc, pentru a-l masca, un capac de ladă de zestre. La fel şi la chiuveta din bucătărie. La baie folosesc multă piatră şi lemn”, a explicat Lascu. Restul încăperilor sunt decorate cu obiecte vechi de mobilier, cumpărate de la ţăranii din zonă.

Clienţi din Occident
Odată recondiţionate, casele sunt închiriate turiştilor care vin în vacanţă în România. „Am clienţi din ţară, dar foarte mulţi vin din Franţa şi Germania. Am câţiva prieteni acolo care au spus şi altora, şi aşa mi-am format clientela. Aproape pe tot parcursul anului casele sunt ocupate. Vin şi se plimbă cu caii şi cu căruţele, mănâncă slănină”, a povestit orădeanul.
Viorel Lascu a prins drag de această îndeletnicire în anii ’90 când, împreună cu un grup de prieteni francezi, s-a ocupat de recondiţionarea unor case din zona Alsaciei (estul Franţei – n.r.). „Refăceam case vechi, din lemn, construite în urmă cu sute de ani. Cea mai veche dintre case era din anul 1600. Atunci am învăţat să lucrez cu lemnul şi am făcut o pasiune din asta. Pentru mine ocupaţia asta nu este o meserie”, povesteşte Lascu.

Anghel Georgiana3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor