„Un prim deceniu cu realizări”

„Un prim deceniu cu realizări”
ORADEA - La numai 36 de ani, când unii fotbalişti încă mai joacă, Dan Dobai a adunat zece ani de antrenorat. Pe 17 octombrie 1997, împreună cu Gheorghe Silaghi, a făcut primii paşi în această meserie, preluând grupe de juniori la FC Bihor.

Dobai a început cu grupa ’85, care până la medaliile de bronz obţinute în acest an de juniorii A şi B a reuşit în 2001/2002 să se claseze pe locul 5 în ţară. „FC Bihor este clubul care m-a format ca antrenor, deşi rezultatele cele mai importante ale carierei le-am avut la CF Liberty. Prin nume, prin tradiţie, mi-a dat o mentalitate sănătoasă şi dorinţa de a fi mereu pe primul loc”, povesteşte Dobai.
După cinci ani petrecuţi la juniori, Dobai s-a decis să facă pasul spre seniorat în 2002. „A fost pasul decisiv pentru cariera mea. Am început ca secund al lui Ion Moldovan şi Ion Marin, iar ultimele patru etape din tur am rămas principal interimar. Atunci mi-am dat seama că trebuie să fac pasul spre seniori”, dezvăluie tânărul antrenor. În anii petrecuţi ca antrenor la seniori, Dan Dobai a reuşit trei promovări cu CF Liberty, performanţe care i-au adus notorietate.
„Am revenit acasă”
Performanţele la care ţine cel mai mult? „Cele trei promovări succesive cu CF Liberty. De asemenea, consider că, prin cele şapte luni petrecute pe banca tehnică a FC Bihor în sezonul 2002/2003, poate am contribuit şi eu cu 1% la promovarea în Divizia A. Vreau să le mulţumesc tuturor care au crezut în mine, m-au sprijinit şi mi-au dat şansa să muncesc şi să am un prim deceniu plin de realizări”, spune antrenorul.
După despărţirea de Liberty, produsă în această vară, Dobai a revenit la FC Bihor, preluând două grupe de juniori. „Pentru mine este o revenire acasă. Am găsit o ambiţie a tuturor de a face treabă cât mai bună şi un preşedinte tânăr, care se zbate, suferă şi se bucură pentru FC Bihor. Iubesc meseria şi nu îmi este ruşine să lucrez la juniori din nou. Sunt la fel de mândru, ca şi atunci când am avut promovările la seniori”, susţine Dobai.
„Provocarea maximă”
Normal, speră că într-o zi va pregăti din nou o formaţie de seniori: „Când va veni ziua să fac pasul la seniori o voi face în anumite condiţii. Pentru mine nu va mai fi o şansă oferită unui începător, şi orice pas va fi bine gândit. La juniori este o plăcere să lucrez, dar provocarea maximă este la nivel de seniori. Am antrenat la toate nivelele, am parcurs nişte etape, nu am făcut salturi. Visul meu ar fi să ajung să antrenez la un moment dat în prima ligă”.
Din fotbalul mondial, modelele lui Dan Dobai sunt Carlo Ancelotti şi Arsene Wenger. „Sunt antrenorii pe care îi studiez şi mă ghidez după metodele lor, adaptate la echipele de seniori la care am lucrat”, dezvăluie tehnicianul. Din ţară îi place Ioan Andone, „un împătimit profesionist, adept al şcolii de fotbal olandeze”, Răzvan Lucescu, „atitudine, stil şi performanţă”, Cosmin Olăroiu, „unul dintre cei mai buni tacticieni din România”, şi Victor Piţurcă, „un meseriaş, chiar dacă e un taciturn”.

Teodor Biris0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !