Un Robin Hood în Cetatea Oradea

Un Robin Hood în Cetatea Oradea
Pasionat de tirul cu arcul, Dieter Koteles este singurul instructor orădean care predă tirul cu arc tradiţional, îndeosebi în Şanţul Cetăţii Oradea. Prima dată a ţinut în mână arma pe când avea cinci ani.

Acum, la 22 de ani, se poate lăuda că a iniţiat în tainele tirului peste trei mii de copii şi adulţi şi are în palmares patru medalii de aur şi una de argint, obţinute în urma participării la concursuri de tir.

Tainele arcaşului

„Secretul în tirul cu arcul tradiţional este că nu contează neapărat precizia, ca şi în cazul tirului cu arcul sportiv, ci mai mult ceea ce simţi atunci când tragi. La arcul tradiţional nu trebuie să te gândeşti cum să tragi sau ce să faci în acel moment, ci trebuie să vină din reflex. Doar atunci poţi spune că ai ajuns să cunoşti acest sport”, mărturiseşte Dieter.

„Cu arcul sportiv poţi să ajungi la performanţe în câteva luni, cu arcul tradiţional poţi să înveţi o viaţă şi să nu ştii, mai spune arcaşul. Dieter predă tirul cu arcul de tip unguresc. „Este un arc foarte interesant, foarte frumos. Are putere de 54 de pound (un pound înseamnă 0,45 kg – n.r.) şi folosim săgeţi care au la capăt trei grupaje de pene de curcan aşezate la 120 de grade, datorită cărora săgeata se roteşte”, explică Dieter.

Amazoanele

Arcaşul orădean a început să predea tirul cu arcul din 1998. „Am fost într-o tabără şi conducătorul a văzut că trag bine, aşa că mi-a dat un grup de copii pe care să-i învăţ. Aşa am început să predau. Acum instruiesc doar copiii care fac parte din grupurile de cercetaşi maghiari din Ardeal”, spune Dieter.

În fiecare an, tânărul instructor este solicitat în taberele de cercetaşi pentru a-i învăţa pe copii tainele acestui sport. Arcaşul spune că, până acum, printre cei mai buni elevi ai săi a fost o fetiţă de zece ani. „În general, cel mai bine se descurcă fetele. Am observat că ele sunt mai conştiincioase şi mai ambiţioase decât băieţii”, mai spune arcaşul.

Pasiune scumpă

Tânărul instructor povesteşte că în Oradea nu sunt foarte mulţi pasionaţi de acest sport care să se ţină de el. Un motiv ar fi şi faptul că pe lângă armă, şi accesoriile sunt destul de scumpe.

„Un arc tradiţional este mai ieftin decât unul sportiv, care poate ajunge până la câteva mii de euro. Cu toate astea, puţini sunt cei care îşi permit”, mărturiseşte Dieter. Acesta spune că un arc tradiţional costă minim şase milioane de lei. Pe lângă acesta, cine vrea să practice acest sport mai trebuie să-şi cumpere cel puţin şase săgeţi a câte 200.000 de lei bucata şi ceară specială pentru întreţinerea arcului. La acestea se mai adaugă accesoriile pentru mâini, necesare unui începător pentru a nu se răni, însă de care se poate lipsi un avansat.

Astfel, apărătoarele pentru mâini pornesc de la circa 400.000 de lei, în funcţie de materialul din care sunt făcute, iar apărătoarele pentru degete costă de la 200.000 de lei bucata. „Fetelor le recomand întotdeauna să folosească apărătoare, pentru că până învaţă se pot lovi foarte mult la mâini şi pot face bătături urâte”, avertizează arcaşul.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !