Un’ te duci tu, mielule?

Un’ te duci tu, mielule?
BRUSTURI – Familia Lasc, din satul Ţigăneşti, comuna Brusturi, are o gospodărie de invidiat la prima vedere. Pentru că legislaţia este haotică, ţăranii vor să scape de animalele din bătătură.

Cu 200 de ovine, trei vaci, trei cai şi trei porci în ogradă, oricine şi-ar putea închipui că această familie trăieşte fără grija zilei de mâine. Nu este însă deloc aşa. Reglementările europene privind creşterea animalelor le dau mari bătăi de cap acestor oameni, care nu au altă vină decât că şi-au investit agoniseala de o viaţă într-o activitate a cărei legislaţie poate fi caracterizată de un singur cuvânt: haos.

Nu pot vinde nimic

„Cea mai mare problemă a noastră este aceea că nu mai avem unde ne valorifica produsele. Toată munca noastră de un an se duce pe apa Sâmbetei, pentru că nimeni nu se gândeşte că nu avem unde să ne vindem marfa”, spune Traian Lasc. Cu numai trei săptămâni înainte de Sfintele Sărbători ale Paştelui, oamenii nu ştiu ce vor face cu mieii.

Deocamdată, singurele lucruri despre care au ştiinţă este ce nu pot face. Frica de amenzile usturătoare i-a încremenit în neputinţă şi aşteaptă ca, măcar în al 12-lea ceas, cineva să îi lămurească, pentru a mai salva ceva. „Mieii şi oile nu le mai putem vinde, brânza, la fel, nu o putem duce la piaţă, iar lâna ne-o cumpără, în bătaie de joc, cu 1,8-2 lei kilogramul, aşa că am ajuns să o ardem pe câmp decât să mai cheltuim cu transportul ei”, afirmă soţii Lasc.

Le vând arabilor

În aceste condiţii, crescătorii de animale sunt hotărâţi să recurgă la alte metode, chiar dacă sunt convinşi că vor merge în pierdere. „Nu avem de ales şi o să le vindem arabilor. Pentru ei sunt bune oricum şi le cumpără aşa, pe picioare (vii – n.n.), fără să aibă atâtea pretenţii. Măcar cheltuielile făcute cu plata ciobanilor să le acoperim, că despre munca noastră nici nu mai poate fi vorba”, susţine bărbatul.

Între timp, familia Lasc, ca şi multe alte familii care au încă naivitatea să îşi închipuie că pot trăi din creşterea animalelor, se gândeşte cum să scape de pacostea „iosagului” din ocol care, pe lângă că nu mai aduce nici un folos, a ajuns să îi transforme în robi. Aşa că, în curând, pe lângă alte produse de aiurea, nu este exclus să achiziţionăm pentru friptura de Paşte miei de import.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !