Un vulcan cât o bombă atomică

Un vulcan cât o bombă atomică
Muntele Tambora, Insula Sumbawa (Indonezia), Vulcanul Changbaishan, Vulcanul Thera, Vulcanul Ilopango, Insula Ambrym, Vulcanul Vanuatu sunt cinci dintre cele mai mari erupţii din lume.

Cu un Index Vulcanic de Expozivitate (VEI) de 7 puncte, erupţia vulcanică de pe muntele Tambora (unul dintre cele mai înalte vârfuri din arhipeleagul indoezian) a fost considerată cea mai mare înregistrată vreodată în lume. Apogeul a fost atins în primăvara anului 1815, când explozia a putut fi auzită de la o distanţă de aproape 2.000 de km, iar numărul victimelor a ajuns la 71.000.

Vulcanul Changbaishan sau Baitoushan a răspândit material vulcanic pe o distanţă de nu mai puţin 1, 2 km în Nordul Japoniei. Caldeira (aproape 4, 5 km diametru şi 1 km adâncime) a fost umplută ulterior de apele lacului Tianchi sau Sky Lake devenind una dintre cele mai atractive destinaţii turistice din zonă. Vulcanul Changbaishan a erupt în anul 1702 şi a avut un VEI de 7 puncte. Geologii de astăzi îl consideră latent.

Despre Vulcanul Thera din insulele Mării Egee, geologii spun că ar fi explodat, în jurul anului 1610 î.Hr., în câteva fracţiuni de secundă, ,,cu forţa a câtorva sute de bombe atomice’’. La fel ca celelalte două prezentate şi VEI-ul vulcanului Thera e de 7 puncte. În zona Greciei, există mitul că emisiile masive de dioxid de sulf eliberate atunci în atmosferă ar fi schimbat clima în această zonă a lumii.

Situat în centrul El Salvador, Vulcanul Ilopango a erupt de două ori în jurul anului 450. Prima erupţie a fost enormă, acoperind, cu roci vulcanice şi cu cenuşă, mare parte din regiunea centrală şi de vest a El Salvador, distrugând totodată oraşele mayaşe timpurii. Craterul vulcanic format găzduieşte în zilele noastre cel mai mare la din El Salvador.

Vulcanul Vanuatu, unul dintre cei mai activi din lume, a rămas în conştiinţa locuitorilor drept unul care a avut, în anul 50, cea mai impresionantă erupţie din istorie. Totodată, din anul 1774 până în prezent a erupt de cel puţin 50 de ori. În anul 1894, erupţiile vulcanice din Vanuatu au luat tribut saşe vieţi, iar alte patru au fost depăşite de scurgerile de lavă, în timp ce ploile acide ale vulcanului Vanuatu au ars, în 1979, locuitorii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !