Una din trei persoane prezente la „Bursă”, selectate pentru angajare

De Dan Birta
5Comentarii
Una din trei persoane prezente la „Bursă”, selectate pentru angajare
La „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți” din Bihor au fost oferite 1.345 de locuri de muncă, fiind selectate pentru angajare.

Aproape 1.350 de locuri de muncă au fost puse la dispoziția absolvenților din Bihor, la „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți”, organizată vineri, 20 octombrie 2017. În Bihor, “Bursa” a fost organizată la Oradea, Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta. Absolvenții și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă au fost însă sub așteptări, mai puțin de 1.000. Cu toate acestea, una din trei persoane prezente au fost selectate în vederea angajării.

„La eveniment au participat 70 de angajatori, dintre care 50 la Oradea. Aceștia au oferit 1.345 de locuri de muncă (1.025 la Oradea). Au fost interesate de un loc de muncă 982 de persoane (704 la Oradea), fiind selectate spre angajare 332 (210 la Oradea)”, ne-a informat Bekesi Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Participanți

Locația aleasă, Universitatea Agora din Oradea, a fost una dintre cauzele prezenței reduse, în opinia unor angajatori. Directorul executiv al AJOFM Bihor a explicat că a ales această locație pentru că „Bursa” a fost „nișată” pentru absolvenți. Bineînțeles, au putut participa și alte categorii de persoane.
Angajatorii se plângeau de lipsa de interes din partea absolvenților. Inginerii constructori, inginerii electroniști și alte categorii de ingineri erau foarte căutați, dar prezența lor la „Bursă” a fost redusă. Și în unele cazuri nici măcar nu li se cerea experiență.

„În domeniul electronic găsim foarte greu personal, atât cu studii medii cât și cu studii superioare, deși Facultatea din Oradea are astfel de specializări. Este o meserie foarte căutată, tot timpul este de lucru, atât la noi cât și în străinătate”, ne-a declarat Adrian Soke, administrator la o firmă de profil.
Foarte greu se găsesc și tâmplari și stivuitoriști.

„Fluctuația de personal este foarte mare. Se oferă și bonusuri și transport asigurat. Salariile cresc periodic. După angajare, la anumite perioade de timp, angajații trec la anumite trepte de calificare, crescându-le și salariile”, ne-a precizat Anca Popa, specialist resurse umane la o firmă din domeniul mobilei.

„Căutăm ingineri constructori pentru munca de birou, dar găsim foarte greu. Încă mai sper că vor veni mai târziu. Angajăm absolvenți, fără experiență”, ne-a spus Simona Judea, manager resurse umane la o firmă de construcții.

Printre cei aflați în căutarea unui loc de muncă s-au aflat și absolvenți mai vechi, unii dintre ei prezenți la toate evenimentele de profil din ultima vreme. Nagy Bela, inginer în cercetare, este unul dintre aceștia.

„Am impresia că este ultimul loc unde îmi caut de lucru. După aceea, plec în străinătate. Dacă nu mi se solicită știința și munca, voi pleca. Am lucrat la Metalica. Eu trebuia să fac microundele românești. După Metalica, am devenit PFA. Sunt o persoană care știu să-mi apreciez munca. Prin urmare, în acest loc, chiar la 10% din pretențiile mele, nu sunt o persoană agreată. Eu pot să le ofer, în mod indirect, o cantitate imensă de bani, prin cunoștințele mele. Sunt revoltat și mi se întoarce stomacul când văd că nu sunt apreciat”, ni s-a destăinuit Nagy Bela.

Locuri de muncă sigure

Prezențe inedite la „Bursă” au fost reprezentații Pompierilor și Jandarmeriei, care căutau absolvenți pentru școlile de pompieri și jandarmi. „Oferta noatră educațională cuprinde, în mod implicit, locuri de muncă după absolvirea Școlii de subofițeri de pompieri și protecție civilă. Locul de muncă este asigurat prin repartiție. Durata școlii este de un an: 19 săptămâni de cursuri și 14 săptămâni de practică. Practica se realizează în unitatea din județul de domiciliu. Pe lângă școlarizare, cazare, masă și loc de muncă, se obține, pe timpul școlarizării, permisul de conducere B și C. De asemenea, se obține și certificatul de paramedic”, ne-a specificat căpitan Camelia Roșca, purtător de cuvânt ISU Bihor.

Cui nu-i place la pompieri, poate încerca la Jandarmi. Tot un an de școală, loc de muncă asigurat și alte facilități. Înscrierile, atât la Pompieri, cât și la Jandarmi, se fac până la data de 5 decembrie 2017.

„Candidații trebuie să aibă bacalaureatul. Școala durează un an, iar repartiția la locul de muncă se face în ordinea mediilor”, ne-a explicat căpitan Daniel Bizău, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.
Una peste alta, se poate spune că „Bursa” a fost o reușită prin prisma numărului de persoane selectate pentru angajare.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor