Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice ale Oradei, Casa Kolozsváry, a fost reabilitată

De Oana Farcas
9Comentarii
Una dintre cele mai frumoase clădiri istorice ale Oradei, Casa Kolozsváry, a fost reabilitată
© Foto: PMO
Restaurarea Casei Kolozsváry de pe strada Iosif Vulcan nr. 2 a fost finalizată, schelele fiind demontate.

Reabilitarea faţadei a constat în desfacerea tencuielilor exterioare degradate la pereți și la soclu, aplicarea tencuielilor de renovare Baumit la cele două fațade dinspre strada Republicii și strada Iosif Vulcan la nivelul etajelor superioare, reabilitarea acoperișului, înlocuirea/reabilitarea tâmplăriilor, hidroizolarea balcoanelor și recondiționarea balustradelor metalice, montarea jgheaburilor și burlanelor și realizarea ornamentelor tip butoni florali pe ancadramentul ferestrelor care fuseseră acoperite cu tencuială în urma intervenției care a avut loc în jurul anilor 1970.

„În prezent, se lucrează la calcanul de pe str. Republicii, urmând să fie aplicat stratul final de tencuială și culoare (…). În perioada următoare vor fi executate lucrările de la parterului clădirii, unde se află spațiile comerciale” transmite Biroul de Presă al Primăriei.

Lucrările au început în urmă cu un an și au fost efectuate de S.C Conpila SRL, în schimbul sumei de 428.734 lei fără TVA.

Istoric

Finalizată în anul 1912, după planurile şi sub îndrumarea arhitectului orădean Sztarill Ferenc, la comanda bijutierului Kolozsváry Sándor, construcția a servit la acea vreme atât ca spațiu pentru activități comerciale – la parter, cât și ca spațiu de locuit – la etaj.

„Construcţia cu trei etaje plus mansardă şi un bovindou central (bovindou – construcție ieșită în afara planului pereților exteriori ai unei clădiri, aflată în prelungirea planșeului, ca un balconaș închis, prevăzută cu una sau cu mai multe ferestre) era foarte modernă pentru acei ani, fiind realizată pe structură metalică, ceea ce a permis realizarea unor deschideri mai largi, conferindu-i astfel luminozitate”, descrie Primăria Oradea.

Bijuteria arhitectonică a fost inclusă în Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 718 / 2016.

Foto: PMO ©



9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor