Unele impozite cresc, altele scad

1Comentariu
Tănase Miculescu
Tănase Miculescu
Scad impozitele pe clădirile de firmă. Cresc însă impozitele pe autovehicole şi pe „ogoare”.

Principalul proiect de hotărâre supus joi dezbaterii şi votului Consiliului Local Oradea este cel privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2010. Proiectul şi raportul de specialitate întocmite de Direcţia Economică şi Administraţia Imobiliară Oradea au 68 de pagini şi pot fi consultate pe site-ul municipal. Pentru a afla însă noutăţile şi prevederile mai importante, am apelat la cei în măsură.

Bonificaţie de 8%

„Pentru cei mai mulţi contribuabili orădeni, impozitele şi taxele nu se vor majora anul viitor. În esenţă, Consiliul Local nu va majora nivelele de impozitare stabilite prin hotărâri de guvern dar sigur că va ţine seama de indicele de inflaţie. Mai mult, propunem creşterea bonficaţiei pentru plata integrală a impozitelor şi taxelor locale de la 5% la 8%. De asemenea, dorim să încurajăm reevaluarea clădirilor din proprietatea persoanelor juridice, astfel că impozitarea clădărilor reevaluate va scădea de la 1,4% la 1,2%.”, ne-a declarat directorul adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Primăriei, Tănase Miculescu.

Întrebat ce se întâmplă cu firmele care nu îşi reevaluează clădirile în termenul legal de trei ani, funcţionarul municipal ne-a răspune că Direcţia Economică se confruntă cu „destul de multe astfel de cazuri” şi că aceastea vor avea o cotă de impozitare de 12%, adică de zece ori mai mare!

În ce priveşte majorările de impozite, directorul adjunct Miculescu ne-a informat că taxele pentru toate autovehicolele vor creşte cu 9%. „A apărut o Hotărâre de Guvern pentru majorarea cu 9% a impozitelor pentru mijloacele de transport, iar noi, pratic, propunem ratificarea acestei prevederi”, ne-a explicat Tănase Miculescu.

O altă majorarea evidenţiată de interlocutorul nostru este cea pentru impozitele pe terenuri agricole, care va creşte cu 10% în sectorul intravilan şi cu 30% în sectorul extravilan.

Trei taxe speciale

„O noutate este şi aplicarea celor trei taxe speciale aprobate la finele lunii august, adică cele pentru salubritate, întreţinere faţade respectiv taxa pentru ordine şi linişte publică în preajma localurilor cu program nocturn. S-au vehiculat tot felul de contestaţii faţă de aceste taxe dar până acum Prefectura nu ne-a înştiinţat despre niciun demers oficial în acest sens.”, ne-a mai declarat Miculescu.

În fine, Direcţia Economică a mai propus în raportul de specialitate o procedură simplificată pentru cererile de înlesniri la plată pentru persoanele fizice confirmate ca şi cazuri sociale de către ASCO. „Aceste cazuri sociale vor fi analizate de o comisie formată din consilieri locali, viceprimarul responsabil de sectorul economic, un reprezentant al ASCO şi două persoane de la Serviciul de Impozite şi Taxe”, a încheiat Tănase Miculescu.

Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor