Ungurii din Sacueni vor sa înveţe în română

71Comentarii
Ungurii din Sacueni vor sa înveţe în română
Părinţii din Săcueni sunt aşteptaţi miercuri în audienţă la inspectorul general şcolar.

Nu vor să-şi lase copiii la ore. Este vorba despre părinţii copiilor din clasele a V-a şi a VI-a din Sacueni, clase care ar urma să funcţioneze simultan. De la aflarea veştii, oamenii nu mai au linişte şi au făcut diligenţe la şcoală, la Inspectorat şi chiar la ministrul Învăţământului pentru a se reveni la clase separate. Directorul şcolii din Săcueni spune că îi înţelege pe părinţii elevilor, însă Inspectoratul Şcolar este cel care aprobă numărul de clase.

„Noi nu putem eluda legea. Problema e că la Săcuieni sunt doar 15 copii în clasa a VI-a şi patru în clasa a V-a. Fiind sub efectiv, ei nu mai pot funcţiona în clase separate. Cadrul legal nu-mi permite să las clase independente. Cei din Săcueni s-au obişnuit să funcţioneze cu doar 3-4 elevi într-o clasă, dar în momentul în care banii vor fi atribuiţi în funcţie de numărul de elevi, astfel de clase se vor desfiinţa singure”, a declarat inspectorul general şcolar Dorel Luca. Părinţii vor încerca miercuri încă o dată să obţină condiţii normale de studiu pentru copii în cadrul unei audienţe la Inspectoratul Şcolar.

Părinţii copiiilor care învaţă la secţia română în Săcuieni  nu au vrut să-şi lase copiii să intre la ore. Aceasta fiindcă cei din clasa a VI-a ar urma să înveţe în aceeaşi sală cu cei din clasa a V-a. „Nu pot să înţeleg de ce copilul meu, căreia îi sunt alocate 50 de minute de studiu într-o oră să se bucure numai de 25 de minute. Paradoxal este că am ajuns ca noi maghiarii să milităm pentru învăţământ în limba română”, ne-a declarat unul dintre părinţi. În plus, părintele susţine că formarea claselor în limba română este greoaie chiar de la începutul anului. „Mereu se spune să nu înscriem copiii la secţia română fiindcă s-ar putea să nu se formeze clase”.

Înţeleşi

„Şi eu îi înţeleg perfect pe părinţi. No comment. Dacă ar fi copiii mei şi eu m-aş opune. Miercuri, părinţii merg în audienţă la inspectorul general. Nouă ne aprobăm Inspectoratul numărul de clase. În ceea ce mă priveşte, am propus de multă vreme  ca acolo unde majoritarii sunt minoritari, ca la Săcuieni, aceste clase să fie subvenţionate. La secţia română, aproape toate clasele sunt sub efectiv. Până acum nu era problemă, veneau banii, totul funcţiona excelent. Dar în aceste condiţii vom desfiinţa la anul şi secţiile de limba maghiară de la Ciocaia”, spune directorul şcolii din Săcueni Hedesi Viktor.

V.B.

 

 

Taguri: ,


71Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor