Unirea Principatelor în şcoli

Unirea Principatelor în şcoli
Deva – Elevii Colegiului Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” au sărbătorit Unirea Principatelor costumaţi în porturi populare din cinci zone diferite ale ţării. Scopul manifestării a fost acela de a reaminti tuturor că obiceiurile româneşti nu trebuie să dispară odată cu integrarea în UE.  Elevi Andrei Saguna Clubul copiilor Hunedoara

La Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, elevii au găsit o metodă originală de a sărbători Unirea Principatelor. Costumaţi în porturi naţionale din diferite zone ale ţării (Oltenia, Banat-Crişana, Ardeal, Maramureş şi Moldova), elevii din clase diferite au prezentat repertorii muzicale, tradiţii şi mâncăruri specifice zonei din care făceau parte. Manifestarea s-a desfăşurat sub deviza „Suntem români în Europa”.
La Şcoala Generală Simeria, elevii s-au adunat pentru a recrea atmosfera de acum 138 de ani. După ce au cântat şi au dansat „Hora Unirii”, şcolarii au prezentat două scenete istorice în care protagonişti au fost Alexandru Ioan Cuza şi ţăranul Moş Ion Roată.

Clubul Copiilor din Hunedoara a organizat concursul judeţean „Minunea veşnicei uniri”, la care au participat 100 de copii de clasa a IV-a de la diferite şcoli din Deva, Hunedoara şi Călan. Cu această ocazie, actorii Cercului de Teatru de la Clubul Copiilor din Hunedoara au interpretat o scenetă intitulată „Ocaua lui Cuza”.

Nici elevii Şcolii Generale „Andrei Şaguna” nu au lăsat să treacă neobservată data de 24 ianuarie. Unirea Principatelor care a avut loc în 1859 a fost prilej de sărbătoare pentru micuţii învăţăcei. În pauza dintre cursuri, elevii au „încins” o horă a unirii în curtea şcolii, iar finalul a fost celebrat prin aruncarea căciulilor.

În cinstea acestui eveniment, elevii clasei a IV-a E au realizat pentru colegii lor o prezentare cu temă istorică ce a putut fi afişată de un proiector. Micuţii au fost impresionaţi de manifestările din curtea şcolii, dar au rămas dezamăgiţi de vremea de afară. „Azi a fost o zi deosebită pentru că am sărbătorit Unirea Moldovei cu Ţara Românească. Pentru că azi ne-a plăcut aşa de mult, vrem ca pe viitor să se păstreze tradiţia”, a spus Diana Miţu. Directorul şcolii, Gelu Janin Minişca, a afirmat că „a fost un eveniment unic şi chiar dacă vremea nu a fost de partea noastră, noi ne-am simţit foarte bine”.

Andreea Gabor
Mădălin Croitoru
Bogdan Cârciumaru0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !