Unirea Principatelor în şcolile hunedorene

Unirea Principatelor în şcolile hunedorene
CĂLAN – Peste 90 de copii de clasa I şi a IV-a de la Şcoala Generală din Călan au marcat, alături de îndrumătorii lor, ziua de 24 Ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române de la 1859, printr-un program artistic.

Programul a cuprins piesele de teatru „Ocaua lui Cuza” şi „Moş Ion Roată şi Unirea”, prezentate de elevii clasei a IV-a, şi o expoziţie de desene aparţinând celor din clasa I. Îndrumătorii elevilor au fost institutorii Cristi Jurj, Silvana Isac şi Simona Fekete. „Copiii au fost foarte încântaţi de cum a ieşit spectacolul, dar cel mai mult le-a plăcut costumaţia pe care au avut-o când au jucat piesele de teatru. Proiectul care s-a numit “Uniţi în cuget şi simţiri” a început din 16 ianuarie. Noi în fiecare an am organizat manifestări educative pe tema Unirii de la 1859 şi vom continua să facem acest lucru pentru că elevii noştri sunt foarte încântaţi de astfel de festivităţi”, a afirmat Cristi Jurj, învăţător la Şcoala Generală din Călan.

 

Unirea în viziunea elevilor de la Şcoala Europeană “Andrei Şaguna” din Deva, este strâns legată de simbolul Horei Unirii. La împlinirea a 149 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românescă, elevii claselor a II-a, Step by step, a II-a C şi a III-a D, împreună cu elevii claselor a II-a D şi a II-a E de la Şcoala Generală din Simeria şi-au dat „mână cu mână” şi au făcut o horă mare, în curtea şcolii din Simeria. „Elevii de la şcoala noastră au dăruit colegilor lor de la Simeria desene, postere cu Unirea, decupaje şi „Pâinea Unirii” făcută din grâu românesc de elevii clasei a III-a D şi ajutaţi de învăţătoarea lor, Codruţa Cuibuş. Această manifestare educativă s-a derulat în prezenţa cadrelor didactice de la Deva, Luminiţa Hurgoiu, Aurica Martin, Codruţa Cuibuş şi Amalia Miheţ.

 

În Sala Festivă din Simeria s-au purtat discuţii despre Unire şi s-au vizionat prezentări Power Point ale acestui eveniment”, explică institutor Aurica Martin. Elevii din Simeria, conduşi învăţătoarele lor, institutoarele Emilia Felciug şi Camelia Baciu, şi-au aşteptat prietenii cu desene, postere şi dulciuri. Copiii au rostit jurământul lui Cuza, au cântat Hora Unirii, pe versurile poetului Vasile Alecsandri, iar în curtea şcolii s-au prins în horă cu toţii. Parteneriatul dintre cele două şcoli este în al doilea an de derulare.

Sanda Bocaniciu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !