Universitatea aşteaptă peste 7.000 de studenţi

Universitatea aşteaptă peste 7.000 de studenţi
ORADEA – Senatul Universităţii din Oradea a aprobat luni cifra de şcolarizare pentru cele două se sesiuni de admitere din lunile iulie şi septembrie pentru admiterea în învăţământul superior. Admitere U Oradea  Domenii U Oradea

Astfel, conform datelor publicate de instituţie la învăţământul de licenţă vor fi disponibile un număr total de 7.621 de locuri, dintre care 1.638 la fără taxă.

„Numărul mare de locuri la cu taxă a fost decis de facultăţi şi reprezintă capacitatea maximă de şcolarizare a facultăţilor”, a declarat Cornel Antal, rectorul Universităţii. Numărul de locuri scoase la concurs au înregistrat o creştere faţă de anul trecut, indusă şi de faptul că Oradea a primit un număr mai mare de locuri cu finanţare de la stat. Numărul de locuri pentru master a depăşit de două ori pe cel de anul trecut, datorită faptului că în acest an există o dublă generaţie de absolvenţi cauzată de trecerea la sistemul Bologna (cu licenţa la 3 ani nu la 4 ani cum era până acum).Taxele au rămas

Locurile pentru master au fost împărţite între cele două generaţii de absolvenţi. Pentru cei din sistemul ante Bologna au la dispoziţie 440 de locuri bugetate şi 2.682 locuri nebugetate, iar pentru cei din sistemul Bologna vor fi disponibile 733 de locuri cu finanţare şi 1.668 fără finanţare.

Pentru concursurile de admitere anunţate pentru perioadele 7-28 iulie şi 1-19 septembrie taxele de înscriere, pentru contestaţii şi înmatriculare au rămas neschimbate. În schimb taxele de şcolarizare, pentru anul universitar 2008-2009, nu au fost stabilite până la acest moment, dar conducerea Universităţii anunţă că vor fi făcute public în următoarele zile.Se caută ingineri

Repartizarea locurilor finanţate pe fiecare domeniu fundamental a relevat faptul că se încurajează atragerea tinerilor spre ştiinţele inginereşti care au primit 527 de locuri bugetate. Pe următoarele locuri din punct de vedere al locurilor finanţate se situează sănătatea cu 205 locuri şi ştiinţele sociale cu 189 de locuri.

La polul opus se situează meidicina veterinară şi ştiinţele militare care nu au niciun loc finanţat de stat, iar arhitectura şi urbanismul au primit doar 26 de locuri. La nivelul Universităţii se regăsesc un număr de 13 specializări de licenţă care nu au primit nici măcar un loc cu finanţare de la buget, majoritatea fiind specializări mai tinere la Oradea.
Valentin Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !