Universitatea merge în pierdere

9Comentarii
Porţile Universităţii Oradea sunt larg deschise
Porţile Universităţii Oradea sunt larg deschise
Deşi la prima vedere par a fi o mină de aur, studenţii de pe locurile cu taxă reprezintă mai degrabă o povară pentru o serie de facultăţi din cadrul Universităţii Oradea. Motivul este că taxele plătite de aceştia sunt inferioare cheltuielilor de şcolarizare.

În anul universitar 2006/2007, Universitatea Oradea va avea minim 2.465 de studenţi care vor plăti taxă de şcolarizare, atâţia candidaţi confirmând ocuparea locului obţinut în urma admiterii, prin achitarea primei tranşe de taxă. Aceştia vor aduce instituţiei un venit de peste 1 milion euro, în condiţiile în care taxele de şcolarizare variază între 400-600 euro.

Venitul din taxe ar putea depăşi însă suma de 3 milioane euro, aproximativ 100 de miliarde lei, având în vedere că la admiterea din toamnă vor mai fi 3.922 de locuri cu taxă. Aceşti bani nu vor rezolva însă problemele financiare ale Universităţii, multe cadre didactice urmând să nu fie retribuite, în continuare, pentru cumul şi plata cu ora. Explicaţia situaţiei aparent paradoxale rezidă în faptul că, în cazul multor facultăţi, taxele de şcolarizare sunt net inferioare cheltuielilor de şcolarizare.

Cheltuielile anuale de şcolarizare ale unui student de la Arte Vizuale se cifrează la aproximativ 1.500 euro, Ministerul Educaţiei şi Cercetării alocând această sumă pentru fiecare student ocupant al unui loc cu finanţare de la bugetul de stat, spune prorectorul Cornel Antal. Studenţii de pe locurile cu taxă nu plătesc însă decât 600 euro, producând instituţiei o gaură de 900 euro.

Situaţia este similară la facultăţile la care, datorită specificului lor (tehnic, medicină, ştiinţe, teatru, muzică, sport etc.), instruirea este mai costisitoare. Şcolarizarea studenţilor plătitori de taxă este profitabilă doar în cazul specializărilor unde instruirea este mai mult teoretică, şi ca urmare ieftină: ştiinţe socio-umane, psihologie, ştiinţe economice etc. Motivul pentru care nu se reduce numărul locurilor cu taxă este că acest fapt ar atrage după sine disponibilizarea unui număr mare de cadre didactice. „Mulţi oameni au fost angajaţi într-o perioadă în care erau bani”, afirmă prorectorul Cornel Antal.

Ca urmare, la facultăţile deficitare cadrelor didactice li se asigură doar plata salariilor de bază, cumul şi plata cu ora primind doar angajaţii facultăţilor aducătoare de profit. Concomitent, conducerea Universităţii a demarat un proces de reducere a cheltuielilor. Astfel, s-au făcut disponibilizări din rândurile personalului auxiliar şi s-au limitat drastic intrările în sistem de persoane noi, fiind scos la concurs un număr minim de posturi.

„Majoritatea cheltuielilor sunt pentru salarii”, afirmă Cornel Antal. Deşi Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior recomandă ca doar 80% din banii alocaţi de la buget cu titlu de finanţare de bază să fie cheltuiţi pe salarii, în cazul Universităţii Oradea acest procent ajunge la 90%.

Pengő Zoltán9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor