UNJR cere demisia CSM

Dana Gârbovan
Dana Gârbovan
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, susţinută la nivel de vârf de magistraţi orădeni, solicită demisiile tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii în urma alegerii ca preşedinte al CSM a Floricăi Bejinaru. Motivaţiile invocate de UNJR sunt trecutul controversat al doamnei Bejinaru precum şi lipsa de transparenţă în teriotiru a procedurii de alegere.

Orădeanca Dana Gârbovan semnează în numele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România solicitarea demisiilor de onoare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii în urma alegerii ca preşedinte al CSM a Floricăi Bejinaru.
„Justiţia Română a primit o grea lovitură pentru istoria sa din 1989 până în prezent. Imaginea Justiţiei Române este acum reprezentată de o persoană al cărei trecut este pus semnul colaboraţionismului cu securitatea, ca organe de represiune ale regimului comunist. Doamna Florica Bejinaru este un judecător care a recunoscut ea însăşi colaboararea cu fostele structuri comuniste de represiune. Dincolo de caracterizarea  acestei  activităţi ca nefiind poliţie politică, dincolo de constatarea de către o instanţă de judecată a faptului că această activitatea de colaborare nu constituie o incompatibilitate cu funcţia de membru al CSM, doamna Florica Bejinaru nu are moralmente dreptul de a conduce forul ce trebuie să fie  garantul independenţei justiţiei”, se arată în comunicatul postat şi pe site-ul www.unjr.ro. UNJR reaminteşte că în anul 2006 instanţele de judecată au început procedura de revocare a doamnei judecător Bejinariu din funcţia de membrul al CSM tocmai pentru că a fost dovedită ca şi colaborator al securităţii comuniste.

Netransparenţă

La rândul său, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Dănileţ, care este şi purtător de cuvânt al UNJR, ne-a declarat următoarele: „Textul comunicatului UNJR a circulat azi (ieri – n.r.) şi în instanţele orădene. În general, membrii UNJR dar şi alţi judecători orădeni au fost sideraţi de această alegere ştiute fiind problemele doamnei Bejinaru. Ne-am fi aşteptat ca CSM să ne prezinte candidaţii la postul de preşedinte şi programul lor, întrucât Consiliul este considerat reprezentativ pentru toţi magistraţii din ţară.”

Comunicatul UNJR se încheie astfel: „O justiţie independentă este o în primul rând o justiţie demnă şi curată, ce îşi recunoaşte şi îşi asumă greşelile trecutului. Aceasta este justiţia pe care actualul CSM nu o reprezintă, motiv pentru care, UNJR consideră demisia membrilor CSM  o obligaţie morală a acestora faţă de corpul magistraţilor.”

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !