Unul din patru angajatori planifică angajări în trimestrul III

De Dan Birta
Unul din patru angajatori planifică angajări în trimestrul III
Sectorul unde se preconizează cele mai multe angajări este cel al Industriei prelucrătoare.

Angajatorii români prognozează creșteri respectabile ale numărului de angajați în toate regiunile și majoritatea sectoarelor de activitate . Acest lucru reiese din studiul realizat de ManpowerGroup privind „Perspectivele Angajării de Forță de Muncă” pentru trimestrul III/2018 pe un eșantion reprezentativ de 628 de angajatori din România. Toți participanții la sondaj au fost întrebați: „Cum anticipați că vor evolua angajările totale din locația dumneavoastră în cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie 2018, în raport cu trimestrul în curs?”.

Sondaj

27% dintre angajatorii români preconizează o creștere a numărului de angajați în intervalul iulie – septembrie 2018, și doar 8% anticipează reduceri, ceea ce rezultă într-o previziune netă de angajare ajustată sezonier +13%. Aceasta se îmbunătățește cu 2 puncte procentuale față de trimestrul II și rămâne relativ stabilă în comparație cu intervalul iulie – septembrie 2017.

Perspectivele de angajare sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale țării și opt din zece sectoare industriale. Din punct de vedere regional, cei mai optimiști sunt angajatorii din regiunea Vest, care raportează o previziune netă de angajare de +17%, cu 7 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul precedent și cu 14 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III/2017.

Pentru regiunea Nord-Vest angajatorii prognozează un climat pozitiv de angajare, raportând o previziune netă de angajare de +12%. Planurile de angajare sunt cu 4% mai puternice decât în trimestrul II/2018, însă se restrâng cu 7% comparativ cu trimestrul III/2017.

Când vine vorba de sectoarele de activitate, intențiile de angajare sunt mixte. Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare sunt din nou cei mai optimiști din țară, raportând o previziune netă de angajare de +28%, cu 2 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul al doilea, dar tot cu 2 puncte procentuale mai slabă decât cea raportată anul trecut în trimestrul III.

Cel mai semnificativ declin de la an la an este raportat de angajatorii din Industria extractivă, unde previziunea netă de angajare slăbește cu 15 puncte procentuale față de trimestrul III/2017 și cu 5 puncte procentuale față de trimestrul II/2018, atingând -11%, cel mai puțin optimist nivel din toate sectoarele analizate și fiind una din singurele două prognoze negative la nivel național, alături de previziunea de -4% raportate în sectorul Agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit. Dimpotrivă, cea mai notabilă îmbunătățire de la an la an se înregistrează în sectorul Finanțe, asigurări, servicii mobiliare și servicii de afaceri, unde previziunea netă de angajare de +15% este cu 9 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III/2017.

Cei aflați în căutarea unui loc de muncă au șanse să găsească oportunități în organizații de toate dimensiunile. Cele mai puternice intenții de angajare sunt raportate de angajatorii mari, cu o previziune netă de angajare de +27%. Planurile cele mai precaute sunt formulate de angajatorii din micro-organizații, dar previziunea netă de angajare de +5% pe care o raportează aceștia este cea mai puternică (și singura pozitivă) din ultimul an, îmbunătățindu-se cu 6 puncte procentuale atât față de intervalul aprilie – iunie 2018, cât și față de trim. III/2017.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !