Unul din trei români pune banii la saltea

BUCURESTI – Potrivit unui studiu realizat pentru Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, românii nu se înghesuiesc să facă plasamente financiare.

O treime dintre repondenţi spun că investiţia imobiliară este cea mai sigură, urmează depunerile în bănci şi investiţiile în metale preţioase. Marea majoritate a românilor, respectiv 49%, declară că nu au deloc sau foarte puţină încredere în bănci. Datele sunt confirmate şi de analiza instrumentelor financiare utilizate de români în ultimul an, principala formă de economisire, utilizată de o treime dintre repondenţi, fiind păstrarea banilor în casă.
Greu cu economiile
Deşi toate datele statistice arată o creştere a nivelului de trai, aproape jumătate dintre români, respectiv 44%, nu reuşesc să economisească niciodată, iar atunci când o fac pun deoparte sume mici, sau o fac cu mari sacrificii. Instrumentele de economisire în lei sunt alese într-o mai mare măsură de cei care reuşesc să economisească uşor şi relativ uşor, care fac economii pe termen lung, iar veniturile familiei depăşesc 1.000 de lei/membru. Depozitele bancare în lei au fost preferate de 21% din intervievaţi. Preferinţele de economisire vizează leul în proporţie de 86%, euro – 8% şi dolarul – 1%, fiind remarcat faptul că, pe măsură ce perioada de economisire preferată se majorează, creşte şi tendinţa de a economisi în alte valute. Valoarea depozitelor bancare, la sfârşitul lunii septembrie, constituia 184,72 miliarde lei, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valentin Buda0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase