UPU intră în amenajare

6Comentarii
UPU intră în amenajare
ORADEA – După luni întregi de amânări din cauza lipsei de fonduri, dar şi a lipsei de interes al firmelor de construcţii, de luni vor începe însfârşit lucrările de reamenajare a Unităţii Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

Costul întregului proiect se ridică la şapte miliarde de lei vechi, bani proveniţi din visteria Spitalului Judeţean, mai precis din contravaloarea serviciilor medicale prestate. „Vom începe cu izolarea părţii stângi a actualului UPU, apoi în faza a doua vom reabilita partea dreaptă.

Lucrările se vor axa pe amenajări interioare vizând recompartimentarea spaţiilor, vor fi desfiinţaţi pereţii, înlocuindu-se cu draperii, se vor pune instalaţii fluide medicale, instalaţii sanitare, obiecte sanitare, se vor reabilita instalaţiile electrice.

Totodată, se vor monta şi acele console pentru prizele de oxigen şi de aer comprimat”, a declarat ieri ec. Emil Popovici Muţ, managerul Spitalului Judeţean, în cadrul unei conferinţe de presă. O dată cu începerea lucrărilor pe partea stângă, urgenţele care vor veni pe cele trei camere de gardă existente aici vor fi trimise în altă parte.

„Este vorba despre Cardiologie, Ortopedie şi Urologie, ale căror cazuri cu un potenţial de risc vital vor fi redirecţionate spre spaţiul central unde se află camera de Reanimare, iar restul vor fi trimise la cabinetele de urgenţă Interne. Toate înafară de cel urologice care vor fi rezolvate pe secţia de Urologie”, afirmă dr. Hadrian Borcea, medic şef UPU.

 

O nouă faţă UPU

Potrivit spuselor dr.Borcea, viitoare unitate de primire a urgenţelor va avea o cu totul altă înfăţişare, iar circuitele au fost gândite astfel încât pacienţii vor fi triaţi acordându-li-se primul ajutor cu maximă eficienţă. „Se vor prelua pacienţii în funcţie de gravitatea urgenţelor.

Oricum aceştia vor fi triaţi  de către un cadru medical care va hotărî unde îi va trimite, stabilind gradul de severitate al urgenţei. Această cameră de triaj va constitui practic un fel de filtru iar aşteptarea va fi supravegheată”, adaugă dr. Borcea care face apel pe această cale atât la medicii de familie cât şi la alte cadre medicale de a nu mai trimite bolnavii pentru consultaţii direct la urgenţe. „S-a încetăţenit ideea că la urgenţe aceştia beneficiază mai repede de consultaţii. Însă nu fac altceva decât să încarce activitatea noastră, spre detrimentul unor pacienţi care vin într-adevăr cu o urgenţă. Astfel de cazuri uşoare se pot rezolva fără nici o problemă în cadrul Ambulatoriului Spitalului”, precizează dr. Borcea.

 

Termen limită

Având în vedere că aparatura nouă şi modernă primită printr-un program special al Ministerului Sănătăţii, prin fonduri de la Banca Mondială, în valoare de 500.000 de euro, a sosit încă din luna februarie, proiectul de amenajare are un termen limită de finalizare, şi anume 31 august. „Noi am încheiat un protocol cu Banca Mondială potrivit căruia vom termina aceste lucrări la termenul stabilit”, încheie ec. Muţ. Nerespectarea termenului de execuţie a lucrărilor ar însemna confiscarea aparaturii primite.

Viorica Borz6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor